Diskuse se zahraničními studenty – otevřeně o všem

Všechno je tady napsáno jen česky, nerozumíme – stěžovali si zahraniční studenti proděkance Oborné.
Foto: Pavel Konečný
sobota 21. prosince 2013, 12:20 - Text: Pavel Konečný

Se dvěma desítkami zahraničních studentů se ve středu setkala proděkanka lékařské fakulty Ivana Oborná. Schůzka měla projednat a vyřešit případné problémy se studiem či ubytováním posluchačům anglických studijních programů.

Snahou vedení fakulty je větší propojení mezi českými a anglickými studenty. Obdobné schůzky se konají několikrát ročně. Tentokrát studenti ze všech koutů světa požadovali dvojjazyčná označení v budovách fakulty i nemocnice, přesné plánky rozmístění učeben, více speciální obuvi před chirurgickými sály nebo modlitebnu. Stěžovali si ale i na příliš náročnou výuku a těžké zkoušky. „Strašákem“ je pro ně především Medical Chemistry.

„Měříme všem stejně. To znamená, že jsme na jedné straně sekulární školou, na druhé straně máme na všechny stejné požadavky. Nikdo nemůže počítat s úlevami jen proto, že za studium platí,“ uvedla Oborná. Jak dodala, snaží se být ke studentům maximálně otevřená a žádné téma není tabu.

Zahraniční studenty zajímaly i rozdíly v počtu některých hodin a systému výuky mezi českým a anglickým programem. Přestože poslední dva roky je kurikulum českého a anglického programu rozdílné, od příštího akademického roku by i anglický program měl přejít na nové kurikulum, které bude shodné s tím českým.

Na studium medicíny nebo zubního lékařství v angličtině nastoupilo v tomto akademickém roce 80 studentů, což je nejvíce v historii. Jeden rok studia je přijde na deset tisíc euro.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.