Děkan Kolář ocenil 31 akademiků či studentů

Jan Václavík. Pro udělení ceny měl děkan v jeho případě hned čtyři důvody.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 9. dubna 2015, 16:25 - Text: Pavel Konečný

Monografie, publikace v impaktovaných časopisech, zvýšení kvalifikace i studentské vědecké práce ocenil dnes děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Cenu děkana za rok 2014 získalo 31 akademiků či studentů.

Hned čtyřnásobně si Cenu děkana vysloužil kardiolog Jan Václavík, když bodoval ve všech kategoriích. Jeho práce se umístily v prvním decilu či prvním kvartilu a mají významný počet citací. Zároveň si zvýšil svou kvalifikaci.

„Je to pro mě obrovská pocta i závazek do budoucna,“ řekl Václavík. Za nejtěžší na publikační činnosti považuje zajištění volného času. Píše proto po nocích na službách, ale jak podotkl, práce jej baví a o počet hodin se nestará.

Václavíkovy práce se zabývaly hypertenzí. Hlavní byla klinická studie s názvem Aspirant. „Léčili jsme pacienty s obtížně léčitelnou arteriální hypertenzí a prokázali jsme, že lék Spironolakton je bezpečný a účinný. Druhá studie byla celorepubliková a zaměřovala se na důvody, proč praktičtí lékaři mění medikaci u pacientů,“ popsal. Zatímco klinická studie se týkala 160 pacientů, celonárodní jich zahrnovala více než čtyři tisíce.

Kromě Václavíka si převzali Cenu děkana za zvýšení kvalifikace i Jan Mareš z neurologické kliniky a Kateřina Tománková z Ústavu lékařské biofyziky.

„Je to logický důsledek vlastní několikaleté práce, která následuje po ukončení studia a setrvání na ústavu,“ uvedla Tománková. Zabývala se mikroskopií atomárních sil a jejich biologickými aplikacemi v zubním lékařství a teoretické biofyzice. „Nikdy mě to nepřestalo bavit a nenapadlo mě od této práce utéct,“ potvrdila.

Ocenění za monografie si převzali Karel Indrák, Milan Kamínek a Jiří Gallo.

Děkan ale ocenil také deset nejlepších studentských vědeckých prací. Mezi nimi i analýzu životního stylu studentů lékařské fakulty, zaměřenou na prevenci kardiovaskulárních onemocnění od Moniky Hanákové.

„Zjistili jsme rizikové faktory. Studenti se nedostatečně pohybují a mají velké stresové zatížení,“ objasnila Hanáková, která testovala mediky v prvním a pátém ročníku. „Jsem vděčná profesorce Sovové, že mi s prací pomáhala. Spíše jsme upozornily na faktory, které by mohly způsobit v budoucnu problémy, ale při dnešním nastavení rozvrhu a studentského programu to asi není možné ovlivnit,“ dodala čerstvá absolventka zaměstnaná ve Zlíně. Na fakultu se po roce vracela s dojetím.

„Vážím si všeho, co jste udělali, a přeji vám hodně úspěchů v další práci,“ povzbudil laureáty děkan Kolář. Odnesli diplomy, fakultní víno a finanční odměny v řádech desítek tisíc korun.

Kompletní seznam oceněných je k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.