Cena Milady Paulové: nominace pro olomouckou vědkyni

Jitka Ulrichová.
Prorektorka pro vědu a výzkum a přednostka ústavu chemie a biochemie.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 7. října 2013, 07:55 - Text: Velena Mazochová

Prorektorka Univerzity Palackého a přednostka ústavu lékařské chemie a biochemie Jitka Ulrichová byla nominovaná na letošní udělení Ceny Milady Paulové. Její pátý ročník ocení jednu ze šesti nominovaných českých vědkyň za celoživotní dílo v oblasti experimentální a klinické farmakologie a toxikologie.

Jitka Ulrichová vede olomoucký ústav od roku 2008. Experimentální toxikologie se odráží v jeho interdisciplinární činnosti na pomezí chemie, biologie a farmakologie. „Využíváme ji ke studiu biologických aktivit zejména přírodních látek,“ uvedla Ulrichová, která se zároveň podílí na vedení jedné z částí nově vybudovaného Ústavu molekulární a translační medicíny.

Olomoucké pracoviště má také už podruhé reakreditovanou laboratoř pro testování cytotoxicit. „Jde o prokazování bezpečnosti prostředků, které se využívají například pro implantáty zubů nebo kostí. Jedním ze základních hodnocení materiálů je právě sledování cytotoxicity, tedy jak se daný materiál chová k živé buňce,“ upřesnila Ulrichová.

Šest kandidátek a dvě legendy

Porota Ceny Milady Paulové, v níž mimo jiné zasedne také přednosta olomouckého ústavu farmakologie Pavel Anzenbacher, bude letos vybírat ze šesti osobností. Spolu s Jitkou Ulrichovou byly nominovány Věra Klenerová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Hana Kubová z Fyziologického ústavu Akademie věd, Lenka Maletínská z Ústavu organické chemie a biochemie AV, Marie Stiborová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Alexandra Šulcová ze Středoevropského technologického ústavu CEITEC při Masarykově univerzitě.

Cena Milady Paulové je letos spojena se jmény dvou významných českých vědkyň. Právě v tomto roce uplyne sto let od narození legendy české i mezinárodní farmakologie Heleny Raškové a šedesát let od úmrtí první přednostky olomouckého farmakologického ústavu Hedviky Zemánkové‑Kunzové.

Úspěšná bilance olomoucké univerzity

Od prvních let udělování ceny jsou mezi nominovanými vědkyněmi výrazně zastoupeny osobnosti olomoucké univerzity. Jitka Ulrichová postoupila do užšího výběru také v roce 2011, v loňském roce byla mezi devíti vědkyněmi nominována emeritní profesorka katedry historie Libuše Hrabová. Historicky první držitelkou ceny se stala v roce 2009 emeritní profesorka olomoucké katedry ekologie Milena Rychnovská, která ji obdržela za celoživotní přínos v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje.

Prostřednictvím Ceny Milady Paulové oceňuje ministerstvo školství vědeckou práci významných českých badatelek a nabízí inspiraci začínajícím vědkyním nebo studentkám, které vědeckou dráhu zvažují. Milada Paulová byla první žena, jež získala právo přednášet na české univerzitě (1925) a také se stala první profesorkou na našem území (1939).


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.