Být nablízku: služba nemocničních kaplanů ve fotografii

Autor vystavených fotografií Filip Fojtík.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pondělí 21. října 2013, 13:35 - Text: Velena Mazochová

Vernisáží v olomoucké fakultní nemocnici byla včera zahájena putovní výstava fotografií s názvem Být nablízku, která přibližuje práci nemocničních kaplanů. Při mši svaté byl také vysvěcen nový obraz pro nemocniční kapli.

Autor pětadvaceti černobílých snímků Filip Fojtík fotografoval nemocniční kaplany při jejich službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách na Moravě i v Čechách od července do září 2013. Při volbě sociálního tématu se nechal inspirovat tvorbou Jindřicha Štreita.

„Jeho fotky mne nadchly, ale já sám jsem téma stáří fotil poprvé. A je to přesně to, co mne baví. Tyto fotky jsou pro mne výjimečné a dělá mi velkou radost, že mohu něco takového dokumentovat,“ uvedl Fojtík, dvojnásobný laureát prestižní soutěže Czech Press Photo v kategorii Canon Junior Awards a vítěz fotografické soutěže Velehrad 2010 v kategorii Portrét.

Zahájení výstavy předcházela mše svatá v nemocniční kapli, kde se jako každým rokem sešli spolu s pacienty lékaři a zdravotničtí pracovníci při příležitosti svátku svého patrona svatého Lukáše. Generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík při bohoslužbě požehnal obraz Božího milosrdenství. Je darem zaměstnanců nemocnice, kteří jej pořídili ve spolupráci s Kongregací sester Matky Božího milosrdenství ve Dvoře Králové.

Výstava by podle vrchní sestry Světluše Fišarové měla přispět k propagaci služeb kaplanů v nemocničních zařízeních a obohatit vnímání veřejnosti. „Naplňování duchovních potřeb patří k základu poskytování komplexní péče,“ zdůraznila Fišarová. Jak dodala kaplanka olomoucké nemocnice Marta Hošťálková, autor projevil při fotografování nemocných takt a ohleduplnost. „Naslouchal příběhům nemocných a velmi dobře vnímal práci kaplanů a její smysl,“ uvedla Hošťálková.

Přínos duchovní služby pro věřící i ateisty připomněl biskupský delegát pro pastorační péči v olomoucké arcidiecézi Bohumír Vitásek. „Každý člověk má svůj duchovní rozměr a své duchovní potřeby. V kaplanské službě je důležité být nablízku, aby nemocný měl u sebe člověka, který mu naslouchá a pomůže mu porozumět těžkému období, které právě prožívá. Pomůže mu najít sám sebe i toho, kdo ho přesahuje, kdo ho má rád a komu říkáme Bůh,“ doplnil Vitásek.

Putovní výstavu uspořádalo Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc. Ve vestibulu hlavní budovy nemocnice bude do poloviny listopadu. Pro její další umístění zvažují organizátoři prostory cyrilometodějské teologické fakulty, Vyšší odborné školy Caritas, hospice na Svatém Kopečku nebo krypty Dómu svatého Václava. Na začátku příštího roku by se měla přesunout do Prahy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.