Blanck: Dobré víno, hudba, fajfka a společnost mě vyléčí ze všeho

Max Blanck. HIV pozitivní, ale usměvavý a otevřený.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 5. prosince 2013, 10:17 - Text: Martin Višňa

U příležitosti Světového dne boje proti AIDS přijal pozvání do předposledního letošního MediCafé člen předsednictva České společnosti AIDS pomoc Max Blanck. Debatu o životě s virem HIV si v Café 87 nenechaly ujít čtyři desítky posluchačů.

Lékaři Blanckovi diagnostikovali HIV před třemi lety. Kvůli úniku informací o jeho zdraví rázem přišel o práci u státní policie, o služební byt, řadu přátel, rozevřela se propast mezi ním a rodinou, sen o vlastní rodině se rozplynul. Přesto chce, aby po něm něco zůstalo, proto vkládá většinu svého času do prevence a besed. Na nich vystupuje otevřeně, usmívá se.

„Život s HIV není tak složitý, jak si mnozí myslí. Na ledacos si člověk zvykne, ale když se vzbudíte uprostřed noci v tratolišti krve, protože vám několik hodin tekla z nosu, tak si uvědomíte, že je opravdu něco v nepořádku,“ uvedl Blanck. Nakazil se od svého někdejšího přítele při nechráněném sexu, prý mu to nevyčítá. „Náš hovor ale připomíná dvě babičky před jednotou – nemoci, doktoři a podobně,“ dodal.

Kafe a cigareta

Každé ráno přitom v zrcadle vidí, jak postupně chátrá, ale tvrdí, že se s tím dá žít, musí. Přes nákladnou léčbu, která je sice bez doplatku hrazená zdravotní pojišťovnou, ale nese s sebou řadu vedlejších příznaků, se však nechce vzdát určitého životního standardu. „Vím, že bych třeba neměl kouřit a pít kafe, ale je to moje potřeba, můj standard. Omlouvám se vám, jiný už nebudu. Měli bychom žít tak, abychom mohli té zubaté s kosou, až přijde, říct, tak pojď, už jsem si užil,“ vzkázal publiku, tvořenému převážně mediky.

Co Blancka zaručeně vždy vyléčí z pocitů trudomyslnosti, je kvalitní víno, dobrá hudba, fajfka, obklopení dobrou společností. Mezi lidmi přitom hraje fair play, nechce nikoho vystavit riziku. „Neduhy léčby se občas projeví, tomu se nevyhnete. Nepovažuji za morální a čestné, před lidmi tajit, že jsem HIV pozitivní. Navíc prevence v této oblasti nejde dělat anonymně,“ vysvětlil.

Rychlejší hodinky

Na preventivních setkáních se nevyhýbá intimním dotazům, bourá tabu o nějaké spolupracující komunitě HIV pozitivních, sdílí zkušenosti s lékaři, které jsou mnohdy k údivu. Láká také budoucí lékaře k práci s HIV pozitivními, kteří jsou dle jeho slov stálí zákazníci a je s nimi i zábava. Předem ovšem upozorňuje, a olomoucké MediCafé nebylo výjimkou, že nemá rád označení riziková skupina. „Vždyť rizikově se chováme, i když jdeme na červenou přes silnici,“ objasnil.

Vedle prevence pracuje jako běžný zaměstnanec ve firmě, kde o jeho onemocnění všichni vědí a tolerují mu jeho výjezdy na debaty. V současnosti se prý zlepšuje vztah s rodinou a v nejbližší době by měl jít jednomu ze svých přátel, kteří při něm celou dobu stojí, za svědka na svatbě. „Řekl jsem mu ale, ať si pospíší, že mi trochu rychleji tikají hodinky,“ dodal s úsměvem Blanck.

Série letošních MediCafé se uzavře v úterý 10. prosince, kdy o svém oboru promluví v Café 87 primář Oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc Bohumil Zálešák. Přednáška začne v 19 hodin. 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.