Běhu proti diabetu tma vůbec nevadila

Běh proti diabetu.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 12. listopadu 2014, 07:17 - Text: Pavel Konečný

Dvojnásobný počet běžců proti loňsku se včera dostavil na Běh proti diabetu. Smetanovy sady zaplnilo 178 startovních čísel.

„Loni jsme začínali ve čtyři hodiny a hodně lidí si stěžovalo, že to neměli šanci stihnout. Teď startujeme v pět, je sice tma, ale jsou spokojeni,“ uvedla za organizátory Eva Sedláčková z olomoucké pobočky studentské organizace mediků IFMSA.

VÝSLEDKY:

1 km ženy:

1. Anna Runčíková (4:01), 2. Petra Braunová (4:03), 3. Ivana Brigantová (4:05)

1 km muži:

1. Ondřej Štědrý (3:13), 2. Karel Janoušek (3:16), 3. Ondřej Filip (3:27)

5 km ženy:

1. Anna Brychtová (20:29), 2. Barbora Šimková (22:39), 3. Tereza Janošíková (22:40)

5 km muži:

1. Radek Ambrož (17:32), 2. Marek Ohnoutka (19:52), 3. Samuel Trizna (18:53)

Mezi ženami byla na kilometrové trati nejrychlejší studentka medicíny Anna Runčíková. „Běží tady mí kamarádi a chci udělat něco pro své zdraví,“ řekla na startu valdická rodačka. V její rodině cukrovku nikdo nemá. Možná proto, že polovina rodiny běhá.

Na startu byl včera s číslem 26 i student historie Vítězslav Veselý. Doufal, že pětikilometrovou čas stihne v čase kolem dvaceti šesti minut. Včera si kvůli tomu dal jedno kolo navíc. „Rok už běhám po parku sám, tak jsem chtěl zkusit něco organizovanějšího,“ prohlásil závodník, jehož babička měla cukrovku. „Vím, co to znamená žít s cukrovkou. Já se snažím žít zdravě a sportovat. A když se o tom mluví, tak se snad přidají i jiní lidé,“ doplnil Veselý.

Že se během skutečně dá bojovat proti diabetu, potvrdil diabetolog Ondřej Krystyník. „Běh nebo fyzická aktivita je jeden z faktorů, který jsme schopni dobře ovlivnit. A víme, že je proti obezitě, která druhotně vede ke vzniku cukrovky,“ vysvětlil. Svyým pacientům doporučuje jakýkoliv způsob fyzické aktivity. „U osob, které trpí nadváhou, obezitou nebo cukrovkou vždycky najdeme redukci pohybové aktivity v běžném dni,“ dodal Krystyník.

V cíli byli nejspokojenější organizátoři. „Hlavně s účastí, ale i jinak. Myslím, že všechno vyšlo, jak mělo,“ uvedla Sedláčková. Kromě samotného běhu mohli lidé v parku vyzkoušet také jízdu na dvojkole nebo skákací boty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.