Anglicky mluvící studenti chtějí (asi) ombudsmana

Děkan Milan Kolář naslouchal dvacítce anglicky mluvících studentů.
Foto: Pavel Konečný
pátek 10. dubna 2015, 18:22 - Text: Pavel Konečný

Se studenty anglických studijních programů se dnes sešel děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Podobné setkání, kde představí své teze pro druhé funkční období, má na programu i v úterý. Tam se ale bude hovořit pouze česky.

Dvacítka posluchačů General Medicine a Dentistry paradoxně přišla primárně diskutovat o svých problémech, než poslouchat děkana. Ukázalo se, že je trápí nedostatek informací, jindy spíše formální přístup vyučujících nebo spolužáci na kolejích a diskuse se znovu točila o tom, zda jsou všichni studenti na anglických programech dostatečně kvalitní nebo náhrada za vyučující, kteří onemocní. Znovu se také probíralo zastoupení v akademickém senátu.

„Všechny problémy se dají řešit, ale musíme o nich vědět, musíte nám to říct,“ apeloval na studenty Kolář. Ti ale argumentovali tím, že si nechtějí stěžovat u vyučujících nebo tutorů. „Máte tedy na mysli ombudsmana?“ otázal se děkan. Chvíli to vypadalo, že studenti nevědí, kdo je ombudsman, proto chtěli raději někoho nezávislého, neutrální osobu.

Podle ujištění vedení fakulty by se některé z kritizovaných věcí měly od nového akademického roku zlepšit. „A také lékařská fakulta, to není jen anatomie,“ poznamenal směrem k posluchačům Kolář. Děkan jim také slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby mohli úspěšně studovat a dostudovat.

„Každopádně to setkání pro mě bylo inspirativní a přínosné. Uvědomuji si, že musíme prohloubit informovanost a spolupráci. Přestože takové mechanismy na fakultě máme, musíme je ještě posílit,“ řekl Žurnálu po skončení diskuse Kolář. Pak se ještě několika studentům věnoval soukromě.

Plánované úterní setkání děkana s akademickou obcí již nebude komorní, odehraje se ve velké posluchárně Teoretických ústavů od 14 hodin.

Milan Kolář je jediným kandidátem na děkana pro funkční období 2015-2019. Akademický senát má volbu na programu o týden později 21. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.