Anestezioložka chce v léčbě bolesti využít akupunkturu

Lenka Doubravská.
Foto: Archiv LD
pondělí 14. července 2014, 08:11 - Text: Milada Hronová

Absolventka olomoucké univerzity Lenka Doubravská se nedávno vydala na dvouměsíční mezinárodní kurz tradiční čínské medicíny, v němž se věnovala akupunktuře. Anestezioložka Fakultní nemocnice Olomouc ji chce využít v léčbě bolesti.

Kurz tradiční čínské medicíny vypisuje od roku 1998 Mezinárodní výměnné centrum veřejného zdraví. Sídlí v čínské provincii Šan-si. Hlavním organizátorem kurzu je však čínská ambasáda, která jej letos nabídla především zájemcům z východní Evropy a střední Asie. Lenka Doubravská z kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny se o něm dozvěděla od prorektorky Ivany Oborné a ředitele Konfuciovy akademie Xiaominga Huanga. Akupunktura je v Číně součástí studia medicíny.

Akupunktura je léčebná metoda, během které se do akupunkturních bodů pacienta nabodávají jehly. Podle tradiční čínské nauky leží tyto body na drahách energie, kterými jsou spojeny orgány. Akupunktura se snaží předcházet nerovnováze v toku této hypotetické energie a odstraňovat ji. Vědecky se však dosud nepodařilo prokázat existenci akupunkturních bodů a drah.

(zdroj: wikipedie)

Lenka Doubravská se v současné době věnuje i pacientům s chronickou bolestí. Působí na jednotce intenzivní péče kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.   

„Nabídku účasti v kurzu tradiční medicíny v čínském Tchaj-jüanu jsem přijala, protože mě zajímalo, zda se dá akupunkturou pomoci od bolesti. Její účinnost jsem viděla na tamních pacientech,“ uvedla Doubravská.

V Číně chtěla zjistit, co by se z akupunktury dalo využít v české praxi. „Zatím si myslím, že akupunkturu by nebylo nereálné využít v léčbě akutní ischemické bolesti a při degenerativním onemocnění zad. Některým pacientům s chronickou bolestí by se prostřednictvím akupunktury dalo ulevit,“ řekla Doubravská.

V září bude na olomoucké lékařské fakultě přednášet expert na akupunkturu Tian Ye působící na Konfuciově akademii tradiční čínské medicíny na London South Bank University.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.