Absolventi lékařské fakulty se postarali o český rekord

Setkání absolventů lékařské fakulty.
Foto: Martina Šaradínová
sobota 15. února 2014, 14:35 - Text: Martina Šaradínová

Lékařská fakulta si dnes díky svým absolventům vysloužila zápis do České knihy rekordů. Na prvním ročníku setkání s názvem Radicés/Kořeny se totiž sešlo na šest desítek bývalých studentů a dalších 80 absolventů se ve stanovenou dobu přihlásilo elektronickou cestou či telefonicky. O svou alma mater projevili zájem i absolventi ze zahraničí, některé rodiny měly dvougenerační zastoupení.

„V době od devíti do dvanácti hodin se přihlásilo celkem 140 absolventů lékařské fakulty, což je nový český rekord. O nic podobného se v tuzemsku nikdo dříve nepokusil,“ potvrdil Michal Jurečka z agentury Dobrý den, která českou knihu rekordů vede.

Nejpilnější absolventi z osmdesátých let

Nejstarším přihlášeným absolventem byl student, který promoval v roce 1958. Největší zájem o absolventské setkání projevili absolventi z osmdesátých let, kterých se přihlásily zhruba čtyři desítky. Nejvíce lidí se přihlásilo na Facebooku či e-mailem.

„Je to pro nás velice stimulující. Víme, že v práci s absolventy máme co zlepšovat, i z dnešního setkání se poučíme do budoucna,“ zhodnotila výsledky proděkanka Eliška Sovová. Zároveň vyzvala i ostatní fakulty, aby se pokusily o stejný rekord. „Budeme soutěžit, kdo z nás bude lepší,“ řekla Sovová.

Spolu se svým manželem přijela na setkání Marie Langerová z Nového Jičína. Byla to příležitost i pro setkání s dcerou, která zdejší medicínu rovněž vystudovala a na fakultě nyní pracuje. „Přijela jsem moc ráda. Mám na studium moc krásné vzpomínky. Protože se zde líbí i dceři, táhne nás to sem čím dál víc,“ řekla Langerová, která školu opustila v roce 1982. Na Teoretické ústavy jezdí pravidelně na přednášky, sleduje proto i posun ve vybavení fakulty. „Je to tu krásné. Ale každá doba má své kouzlo. Nemůžu říct, že my bychom se zde měli špatně. Některé věci jsou tu pořád stejné, včetně milých lidí,“ prozradila lékařka.

Návrat do studentských časů

V jednom kole byl na akci děkan fakulty Milan Kolář. Sešel se totiž mimo jiné s bývalými kolegy ze studií, s nimiž se léta neviděl. „Na roky, které jsme tu prožili, se skutečně nedá zapomenout. Mým přáním bylo, abychom se aspoň na pár hodin vrátili zpátky do let před promocí. Je dobré si připomenout pocity, které jsme zde zažívali. Od zoufalství před těžkými zkouškami až po euforii, která nás zaplavila, když jsme zkoušku zvládli. Zapomenout se nesmí ani studentské lásky. A důležité je, absolventi věděli, že s fakultou jsou stále spojení,“ uvedl Kolář.

Podle něj bylo cílem setkání oslovit absolventy fakulty. Právě oni totiž následně šíří její dobré jméno v tuzemsku i zahraničí. Sepětí s alma mater měl symbolizovat i název celé akce, která by měla pokračovat i v budoucnu.

Mottem setkání bylo Pomáháme ostatním, kdo pomůže nám. Přednášky se proto zaměřily na prevenci negativních jevů, které mohou práci lékaře provázet. Od syndromu vyhoření, až po bolavá záda či riziko kardiovaskulárních chorob. Uvolnit se mohli zájemci například i při meditaci, józe či muzikoterapii. Účastníci si také prohlédli budovu původních Teoretických ústavů i jejich dostavby. Pro absolventy, kteří nemohli přijet na místo, byl připraven online přenos na internetu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.