Žurnalistika slaví narozeniny

Petr Orság, vedoucí katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky zahájil mezinárodní konferenci věnovanou výročí katedry.
Foto: Milada Hronová
středa 6. dubna 2016, 07:23 - Text: Milada Hronová

Známé osobnosti současné žurnalistiky, mediální analytici a teoretici se tento týden sjeli do Olomouce. Na filozofické fakultě Univerzity Palackého se totiž koná mezinárodní konference, kterou si katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky připomíná dvacáté výročí svého vzniku. Do pátku ji bude blahopřát téměř 80 osobností.

 „Dvacet let je pěkný, dospělý věk, v němž spatřujeme především zodpovědnost. Oslavit narozeniny mezinárodní konferencí nám připadalo stylové. Zájemcům tak přinášíme pestrou mozaiku témat, které se týkají jak současné žurnalistické praxe, tak její kritické reflexe,“ řekl Petr Orság, vedoucí katedry. Proměnlivý mediální svět se podle něj v posledních letech dramaticky vyvíjí. I proto se organizátoři konference Týden (reflexe) médií rozhodli zachytit jeho aktuální stav i nejnovější trendy prostřednictvím těch, kteří jeho podobu aktivně utvářejí.

„Jsem tak velmi rád, že pozvání přijaly osobnosti jako Sabina Slonková, Dalibor Balšínek, Jakub Patočka, Petr Fischer a řada dalších. Střetávání různých pohledů je pro porozumění médiím potřebné. Věřím, že hosté budou atraktivní i pro širší veřejnost,“ dodal Petr Orság.

Debatovat se tak bude například o současné krizi tisku nebo o tom, jestli mají tištěná média šanci v dnešním světě přežít. Konference přinese i pohledy zahraničních odborníků z prestižních institucí z Evropy, Ameriky i Afriky.  Do Olomouce přijede profesor Roland Posner z Berlína, Ramadhan Rajab z keňského Nairobi, Monika Kpytowská z Polska či Jean Retzinger z USA. Všichni budou diskutovat i o mediálním obrazu událostí spojených se současnou uprchlickou krizí a terorismem.

„Konference je výjimečnou příležitostí potkat se také s absolventy této katedry. Jsme patřičně pyšní na to, že výzkumu médií vládnou především naši absolventi. Je to dobrý důkaz toho, že naši studenti nacházejí na trhu práce dobré uplatnění,“ doplnil Martin Foret, z katedry žurnalistiky.

Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky se během dvou dekád proměnila. Dnes nabízí bakalářské, magisterské i doktorské studium.

 „Pamatuji si ještě na začátky katedry s Jaroslavem Bartoškem. Byl to právě on, kdo v počátcích katedry, kdy se žurnalistika akreditovala jako vysokoškolský obor, odvedl velký kus práce. Nyní se snažíme, aby katedra zůstala odborně čilá a pro zájemce o studium atraktivní,“ dodal Petr Orság.

Více ZDE.


Komentáře

Jampa Dampová
21-09-16 14:26
Každopádně na univerzitě (Zbrojnici) o tom žádná zpráva nevisela a studenti a zaměstnanci se o tom dozvěděli expost. Až po události vyšla zpráva na webu.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.