Zpátky do života

Repro:Žurnál UP
pondělí 31. března 2014, 07:55 - Text: Milada Hronová

Životem Grety Fischerové se bude zabývat bavorská historička Anny Andlauer při prezentaci knihy Zurück ins Leben – Zpátky do života. V Centru judaistických studií nabídne autorka díla i unikátní dobové fotografie.

Greta Fischerová (1910–1988) odešla po válce z londýnského exilu, aby jako dobrovolnice pomáhala židovským sirotkům v klášteře Indersdorf v okrese Dachau.

S koncem druhé světové války našlo v mezinárodním dětském centru v klášteře Indersdorf své první útočiště mnoho mladých, kteří přežili koncentrační tábor nebo byli odvlečeni do Německa na nucené práce. Také tam bylo mnoho malých dětí, které se v Německu narodily dělnicím na nucených pracích. Greta Fischerová se odtud později vydala pomáhat uprchlíkům postiženým holokaustem do Kanady a v Izraeli založila organizaci Melabev, která je dnes přední organizací na pomoc nemocným demencí.

„Co všechno potřebovali tito traumatizovaní lidé, aby se mohli vrátit zpět k normálnímu životu? To právě věděla Greta Fischer, sociální pracovnice a učitelka židovského původu narozená v Budišově na Budišovkou. Její obsáhlé a citlivé zprávy, popisující zkušenosti při práci s mladými lidmi, kteří přežili šoa, použila Anna Andlauer ve své knize,“ uvedl Daniel Soukup z Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových.

Anna Andlauer se během své práce na rešerších setkala s mnohými, kteří byli v době působení Grety Fischer v klášteře Indersdorf dětmi či mladistvými.

Unikátní dobové fotografie a filmové záběry při prezentaci znovu nechají ožít pohnutou kapitolu poválečných dějin. Prezentace knihy Zurück ins Leben – Zpátky do života se uskuteční ve středu 2. dubna od 17 hodin v knihovně Centra judaistických studií na třídě Svobody 26.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.