Zlomek synagogy se dostal do těsné blízkosti její původní stavby

Vitráž z původní olomoucké synagogy se od včerejška stala součástí knihovny Centra judaistických studií.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 13. března 2014, 12:02 - Text: Milada Hronová

Malé vitrážové okno z vypálené olomoucké synagogy je od včerejška součástí knihovny Centra judaistických studií na třídě Svobody. Jeho instalaci doprovodil pietní akt.

Olomoucká synagoga stála na dnešním Palachově náměstí a židovské komunitě sloužila více než čtyřicet let. První den po příchodu wehrmachtu byla nacisty 15. března 1939 zničena.

„Jsem rád, že se malý zlomek synagogy, která už nikdy nebude obnovena, dostal do těsné blízkosti parcely, na níž stávala synagoga a rabínský dům. Poslední obyvatelka rabínského domu Edita Šťastná zemřela letos v únoru,“ řekl za olomouckou židovskou obec Tomáš Hrbek.

Z impozantního objektu s půdorysem 22 krát 39 metrů a kopulí, která se tyčila do výše 38 metrů, se zachovalo pouze deset lavic a osm vitrážových oken. Lavice byly nejprve prodány do Olšan u Prostějova a umístěny v katolickém kostele. V roce 2004 se dostaly nejprve do krnovské synagogy, odtud pak doputovaly do synagogy v Lošticích. Tam jsou nyní i ostatní zachovalá okna. Jedno je i v loštické radnici.

Vypálení olomoucké synagogy se stalo předzvěstí tragického osudu židovského obyvatelstva z Olomouce a okolí. Do koncentračních táborů nacisti deportovali 3 500 lidí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.