Zlatou promoci zažily tři desítky absolventů filozofické fakulty

Zlaté promoce filozofické fakulty
Fotogalerie: Milada Hronová
pondělí 20. října 2014, 15:17 - Text: Milada Hronová

Studenti, kteří své magisterské programy ukončili před padesáti lety, se dnes sešli u zlaté promoce. Tři desítky absolventů filozofické fakulty si vyzvedly v sále Reduta během slavnostního aktu promoční dektrety. Poté diskutovali při rautu s představiteli univerzity a prohlédli si Olomouc s komentovanou prohlídkou.

Většina shromážděných absolventů působila po celou svou profesní kariéru na základních, středních či vysokých školách. Na Olomouc a vysokoškolská studia vzpomínají rádi.

„Třiatřicet let jsem učila na odborném učilišti. Původně jsem chtěla učit na gymnáziu, ale nebylo mi to z politických důvodů umožněno.  Můj manžel měl ve Frenštátě pod Radhoštěm totiž rozepře se sovětskou armádou. Když jsem pak do prostor gymnázia mohla vstoupit, už jsem nechtěla. Měla jsem spoustu koníčků a nechtěla jsem je opustit,“ uvedla absolventka němčiny a češtiny Eva Strnadlová.

Němčinu a češtinu studovalo před padesáti lety podle ní jen šest studentů a v termínu ukončili svá studia pouze tři.

Dřívější pedagožka Strnadlová má židovské kořeny, podílela se proto na vzniku knihy Co oheň nespálil, sama vydala sbírku básní. Pravidelně navštěvuje Izrael, kde mimo jiné pomáhala i tamní armádě. Léta se věnuje také životu krajanů v Texasu.

Vladimír Wolf, který před padesáti lety ukončil magisterský program oboru český jazyk – historie, vyjádřil za zlaté absolventy díky Univerzitě Palackého a pedagogům, které je vedli.

„Děkujeme Univerzitě Palackého, která nám dala tolik, abychom v tomto neklidném světě obstáli se ctí. To určitě není málo,“ řekl Wolf.

Filozofická fakulta uspořádala zlatou promoci podruhé. Navázala tak na promoci, která se uskutečnila v roce 2012, při níž se setkali absolventi a pedagogové z let 1947 až 1962 se současnými představiteli akademické obce a fakulty. Dnešní absolventi promovali v roce 1964.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.