Závod propojil cyklistiku a památky, pomyslně zvítězily čtyři desítky účastníků

Vítězové Petr Novák a Veronika Bláhová (uprostřed) se závodníky, kteří se umístili na druhém a třetím místě.
Fotogalerie: Milada Hronová
středa 30. dubna 2014, 09:06 - Text: Milada Hronová

V Cyklozávodě za památkami Olomouce se včera nejrychleji do cíle v Korunní pevnůstce dostali student přírodovědy Petr Novák a absolventka fakulty tělesné kultury Veronika Bláhová.

Čtyřicet závodníků vyjelo včera z Wurmovy ulice, aby se v libovolném pořadí zastavili u Klášterního Hradiska, kostela sv. Cyrila a Metoděje v Hejčíně, vily Primavesi či altánem ve Smetanových sadech.

S časem 21 minut se absolutním vítězem stal Petr Novák, který studuje na přírodovědecké fakultě regionální geografii.

„Pro mé vítězství rozhodlo asi poslední zastavení, při němž jiní zaváhali. Já jsem zvolil odpověď správně a vyrazil do cíle dřív. I když jsem měl problém s vědomostními otázkami, závod byl pro mne skvělým zážitkem,“ řekl v cíli Novák.

Za krásný označila závod i vítězka ženské kategorie Veronika Bláhová. „Jen otázky na jednotlivých stanovištích nebyly jednoduché. Musela jsem splnit hodně trestných cviků, běhala jsem do schodů i klikovala. Díky závodu jsem ale blíže poznala olomoucké památky,“ uvedla absolventka tělesné výchovy a matematiky. Do cíle dorazila v čase 27 minut a 5 vteřin.

I když se oba vítězové věnují cyklistice, Cyklozávod za památkami Olomouce považovali za výborné zpestření. Při převzetí medailí z rukou rektora Jaroslava Millera v podobě cyklistického řetězu vyzvali v příštím ročníku k účasti i ty, kteří se cyklistice vášnivě nevěnují.

„Nejen tento závod, ale řada akcí, které přicházejí s univerzitním projektem UP Bike nesouvisí jen s cyklistikou. Jde o kvalitu života ve městě, ve kterém žijeme. Myslím si, že se dokážeme obejít bez automobilového provozu v centru města. Jde jen o to, abychom mentálně přijali alternativu a zvykli si, že se pohybujeme ve městě jiným způsobem,“ řekl Miller.

Cyklozávod za památkami Olomouce zorganizoval studentský spolek StuArt. Včerejší závod byl první akcí, která odstartovala projekt UP Bike, jehož cílem je propojit a podpořit všechny organizace a aktivity rozvíjející cyklistiku v Olomouci. Pomyslně v něm zvítězili všichni, kdo se ho zúčastnili.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.