Zápisy: do Olomouce míří tisíce studentů

Zápisy v plném proudu.
Fotogalerie: Milada Hronová a Martin Višňa
úterý 2. září 2014, 13:44 - Text: Milada Hronová, Martin Višňa

Studenti ze všech koutů republiky se sjíždějí v těchto dnech do Olomouce k zápisu. Do prvních ročníků bakalářského a magisterského studia nastoupí přibližně pět tisíc nových studentů. V případě navazujícího studia je nutno další dvě tisícovky připočíst. V porovnání s loňskem je to o 400 víc.

Do Olomouce dorazila z Českého Těšína maturantka obchodní akademie Markéta Čmelová. Na Aplikovanou informatiku se dostala bez přijímací zkoušky. „V budoucnu bych se chtěla věnovat programování a grafice,“ naznačila budoucí prvačka přírodovědecké fakulty.

Novinky na přírodovědě

Přírodovědecká fakulta podle vedoucí studijního oddělení Dany Gronychové nabídla pro nový akademický rok i dva nové studijní obory. „Jsou to bakalářské obory Environmentální studia a udržitelný rozvoj a Biotechnologie a genové inženýrství,“ potvrdila Gronychová.

Především pro zahraniční studenty pak přírodověda otevírá navazující magisterský obor International Development Studies, který bude vyučován v anglickém jazyce.

Zapsat a adaptovat se

Na fakultě tělesné kultury kolotoč zápisů odstartovali již na konci minulého týdne fyzioterapeuti, dnes se ke studiu zapisovali úspěšní uchazeči přijatí na obory aplikovaná tělesná výchova a aplikované pohybové aktivity.

„Chci se naučit pracovat s handicapovanými sportovci a pomáhat jim. Zkušenosti z této oblasti zatím nemám, ale obor mne zaujal a byl pro mě prioritou. Přihlášku jsem si podával ještě na obor Ochrana obyvatelstva, také tady na fakultě, a na Moravskou vysokou školu,“ prozradil absolvent olomoucké obchodní akademie a čerstvě student aplikovaných pohybových aktivit Michal Čtvrtlík.

Krátce po zápisu odjel do Orlických hor, kde ho čeká úvodní adaptační kurz plný sportovních aktivit, ale také informací o studiu a především seznamování se spolužáky a pedagogy.

Celkem bylo do prvních ročníků na fakultě tělesné kultury přijato 477 uchazečů, z toho 21 podmíněně, neboť se ještě neprokázali maturitním vysvědčením. Ke studiu bakalářských oborů se hlásilo 1579 uchazečů, nejvíce na obor Fyzioterapie.

Archeologie, psychologie, ruština...

Filozofická fakulta odeslala po celé republice 3048 návrhů na přijetí ke studiu, zapsalo se 1646 studentů. V tomto akademickém roce fakulta nabízí 890 oborů a kombinací ve všech formách a typech studia.

„V bakalářském studiu jsme nově nabídli jednooborovou Archeologii v prezenční i kombinované formě. V navazujícím studiu pak prezenční Psychologii a Ruštinu pro překladatele,“ řekla vedoucí studijního oddělení Pavlína Grigárková.

K navazujícímu studiu se minulý týden zapsala i Tereza Honsová.  „Na Univerzitě Palackého jsem maximálně spokojená. Přístup profesorů na zdejší katedře anglistiky a amerikanistiky je vynikající, i proto jsem se rozhodla zůstat v Olomouci,“ vysvětlila studentka anglické filologie. Znalosti hodlá v budoucnu využít při překladech nebo tlumočení.

Během zápisu získali všichni posluchači informace o studijním systému Stag, pravidlech i harmonogramu studia, povinnostech a právech, možnostech stipendií a také o dokumentech, které si musejí nastudovat. Výuka zimního semestru začíná 22. září. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.