Zájem o studium čínštiny předčil očekávání

Jyun-gwang Chen při dopoledních přednáškách.
Fotogalerie: Lenka Rybnikářová
čtvrtek 3. července 2014, 13:58 - Text: Milada Hronová

Čínské morfologii i gramatice se v těchto dnech věnuje zhruba třicet studentů Letní školy čínské lingvistiky. Účastníci z Česka i zahraničí oceňují jedinečné vstupy odborníků světového renomé. 

K velmi žádaným přednášejícím patří Jerome Packard z americké University of Illinois, uznávaná světová kapacita na čínskou morfologii. Do Olomouce přilákal řadu studentů i Hongyin Tao z Univerzity of California.  

„Naopak Jyun‑gwang Chen z National Taiwan Normal University sice není tolik známý, jeho přednášky však studenti velmi oceňují, neboť přinášejí obecný vhled do čínské gramatiky. Chen v nich hovoří o tom, co je v čínském jazyce dobré znát a co se v českém prostředí dopodrobna neučí,“ uvedla organizátorka letní školy Michaela Zahradníková z katedry asijských studií.

Mezi studenty letní školy jsou pokročilí posluchači bakalářského, a především navazujícího magisterského studia čínské filologie, nechybí ani doktorandi a akademičtí pracovníci českých i zahraničních univerzit. Přednášky jsou otevřené i neregistrovaným akademikům. Díky projektu Chinet studenti nemuseli hradit školné.

Na letní škole se hovoří anglicky a využívají se příklady z čínštiny. Přednášející byli podle Zahradníkové vybráni tak, aby pokryli širokou škálu lingvistických témat.

Každé dopoledne se koná kurz čínské gramatiky Jyun‑gwan Chena, který shrnuje základní specifika čínské morfologie a syntaxe a zároveň analyzuje zajímavé příklady. Odpoledne se studenti věnují specifičtějším tématům čínské lingvistiky.  

„Setkal jsem se zde se zvídavými a chytrými studenty, kteří projevují velký zájem o témata dané přednášky. Neustále se dotazují, přitom respektují a uznávají svého vyučujícího. Jsem nadšený i z Olomouce, z jejích ulic, které jsou čisté. Jsem nadšený z krásných budov a čerstvého vzduchu,“ shrnul Jyun‑gwang Chen. V Olomouci je vůbec poprvé.

V pátek budou prezentovat své práce studenti. Za svou aktivitu obdrží kreditové body a v závěru školy i certifikát. V sobotu Letní škola čínské gramatiky skončí výletem do Kroměříže. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.