Začíná MusicOlomouc, nabídne tři světové premiéry

Orchestr Berg.
Foto: MO
úterý 22. dubna 2014, 07:23 - Text: Pavel Konečný

Ode dneška až do konce dubna rozezní Olomouc téměř tři desítky soudobých hudebních kompozic, z čehož tři budou uvedeny ve světové premiéře. Ani letos nechybí na festivalu MusicOlomouc pro posluchače s hlubším zájmem o hudbu příležitost pohovořit se skladateli a interprety před každým koncertem.

Dnes se olomouckému publiku v reprezentačním sále Anag poprvé představí pražský Orchestr Berg specializující se na soudobou hudbu v atraktivním pojetí. Více informací o tomto jedinečném souboru sdělí v přednášce od 13:15 v Uměleckém centru ředitelka orchestru Eva Kesslová.

Na samotném koncertě počínaje 19. hodinou zazní mimo jiné premiéra Koncertu pro violoncello a smyčcový orchestr Olomoučana Tomáše Hanzlíka a Le ballet mécanique – hudba k němému filmu od Jana Duška. „Mezi interprety vystoupí i výborná hráčka Monika Knoblochová, laureátka mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara ve hře na cembalo,“ podotkla za organizátory festivalu Eva Balcárková.

Myslikovjan a jeho elektronický vítr

Letošní vystoupení na pomezí jazzu, rocku, vážné hudby a elektroniky je plně v rukou saxofonisty Ivana Myslikovjana.  Myslikovjan je hráč na klarinet, altový saxofon a Electronic Wind Instrument, jež se ve středu úderem 19. hodiny plně rozezní v kapli Božího Těla.

„Myslikovjan se pohybuje převážně v jazzové sféře, řada posluchačů jej však může znát ze spoluprací se skupinami ETC, Buty, Olympic, Druhá Tráva či HotLine. Na druhou stranu se nevyhýbá ani spolupráci s Pražskými filharmoniky či vystoupení s DJi na poli taneční hudby,“ uvedla Balcárková.

Více informací poskytne samotný Myslikovjan na besedě, která se ve středu od 17 hodin koná v univerzitním Uměleckém centru.

Čtverkový rok

Jelikož se každý rok zakončený čtyřkou nese v duchu oslav české hudby, nechybí letos na MusicOlomouci pocta českým skladatelům. Krásného data 24. 4. 2014 Moravská filharmonie provede pod taktovkou Petra Vronského skladbu komponisty, výtvarníka a politika Vladimíra Franze Radobÿl, Třetí klavírní koncert světově proslulého Ladislava Kubíka, světovou premiéru Ivana Kurze Strom Života a Stabat Mater olomouckého autora Roberta Hejnara.

„V posledně jmenované skladbě bude na podiu opravdu husto, vedle hráčů Moravské filharmonie se představí početný brněnský sbor Kantiléna, v jehož řadách začínala svou kariéru Magdalena Kožená. České vody rozvíří briskní klavírní hrou i výborný americký klavírista Read Gaisford, o jehož um je zájem ve všech koutech světa,“ naznačila Balcárková.

Zájemci se opět mohou setkat se skladateli a interprety osobně v Mozartově sále ve čtvrtek od 17 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.