Začalo Japonské jaro

Repro: Žurnál UP
čtvrtek 17. března 2016, 07:05 - Text: Milada Hronová

Tradiční technika tasení meče, zenové vtipy i večerní čtení nabízí program festivalu Japonské jaro 2016. Jeho dvanáctý ročník, který pořádají studenti japonské filologie, katedra asijských studií a Japonský klub Olomouc, zve studenty i veřejnost na řadu přednášek, několik divadelních představení a workshopů.

„Přineste si s sebou svou oblíbenou knihu a představte ji ostatním čtenářům v krátkém úryvku. Společně si pak o oblíbených autorech, zápletkách i žánrech popovídáme,“ tak zve Jindřich Juráš z Knihovny Univerzity Palackého k účasti na večerním setkání s knihou. Univerzitní knihovna tato setkání organizuje pravidelně, tentokrát se však dohodla s Japonským klubem Olomouc a 22. březen zasvětila pouze japonským literátům.   

„Znalost japonské literatury není podmínkou, večera se mohou zúčastnit i čtenáři, kteří japonské autory nečtou a chtějí si rozšířit obzory nebo získat nové čtenářské tipy. Nebude samozřejmě chybět i soutěž o knihy,“ dodal Jindřich Juráš. Přesto, že sám oblíbeného japonského autora nemá, tuší, že během připraveného večera zazní jména jako Haruki Murakami, Jukio Mišima nebo Murasaki Šikibu.

Festival Japonské jaro již tradičně organizují studenti japonské filologie, katedra asijských studií a Japonský klub Olomouc. Letošní ročník se od přechozích liší tím, že se zaměřuje na témata, o nichž se málo ví a málo i mluví. Během přehlídky se tak zájemci mohou dozvědět informace o japonském školství nebo nahlédnout do světa tamních bezdomovců. Řeč bude i o tom, jak si japonské sekty představují konec světa. Jedinečná příležitost se pak nabídne těm, kdo se rozhodnou navštívit Malé divadlo v kjógenu nebo se zaposlouchají do příběhů a anekdot zenových mistrů.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.