Začal festival filmové animace a audiovizuálního umění

PAF zahájen.
Fotogalerie:Milada Hronová
pátek 5. prosince 2014, 09:55 - Text: Milada Hronová

Výstavy, projekce a live coding performance včera otevřely 13. ročník Přehlídky animovaného filmu (PAF). Čtyřdenní festival filmové animace a audiovizuálního umění s letošním specifickým zaměřením na jižní Ameriku přiveze 70 hostů a nabízí 60 programových bloků v šesti sekcích.

Atrium konviktu se při včerejším zahájení stalo místem, v němž vznikal specifický algoritmus prostřednictvím živého kódu. Desítka lidí, většinou pedagogů, pracujících v oblasti nových médií, společně vytvářela prostřednictvím počítačového programu na několika obrazovkách v živém čase obraz a zvuk, který v daném algoritmu zůstane v Atriu vystavený.

„Viděli jsme živou performanci, jen nástrojem například místo houslí nebo těla byl počítačový kód. Na výsledek víc než půlhodinové práce nyní navážou workshopy,“ uvedla za pořadatele Marie Maixnerová.

Dnes odpoledne a také i v sobotu jsou workshopy otevřeny bez registrace všem, kdo přijdou se svým počítačem a nainstalovaným jedním ze sedmi potřebných programů, jejichž seznam je na webu PAF. „Lektoři z úvodní performance je program naučí ovládat, aby sami mohli stávající instalaci ze slavnostního zahájení obohacovat a někam ji posunovat,“ řekla Maixnerová.

Už během čtvrtečního odpoledne avizoval festival své otevření několika výstavami. Expozice současného digitálního umění je nainstalována v pojízdné tramvajové Galerii dé. Další z výstav s názvem Ways of Something  zahájili organizátoři na tramvajové zastávce náměstí Republiky. Zajímavá video expozice Davida Přílučíka se ještě před slavnostním zahájením festivalu otevřela v Galerii U Mloka a ke zhlédnutí se nabízí i expozice ve Vitríně Deniska. 

Čeští i zahraniční hosté, kurátoři i dramaturgové v Olomouci budou prezentovat svou tvorbu na Přehlídce animovaného filmu do 7. prosince. Zároveň budou hledat odpověď na otázku, co je animace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.