Za Jiřím Stýskalem

Foto: archiv katedry divadelních, filmových a mediálních studií
čtvrtek 13. února 2014, 17:35 - Text: Milada Hronová

Akademická obec se dnes v olomouckém krematoriu rozloučila s Jiřím Stýskalem, literárním a divadelním historikem a kritikem, zakladatelem dřívější katedry věd o umění filozofické fakulty a filmového festivalu Academia Film Olomouc.

Na Univerzitě Palackého působil Jiří Stýskal od roku 1961. Nejprve na tehdejší katedře českého jazyka a literatury filozofické fakulty. Později byl u zrodu nového oboru Uměnověda, který byl otevřen v roce 1968, ale po nadějných začátcích byl v letech normalizace postupně zrušen. Také Jiří Stýskal po politických prověrkách začátkem sedmdesátých let upadl do nemilosti.

„Když jsme v roce 1968 začali – jako studenti – chodit na přednášky Jiřího Stýskala o světovém divadle, zdál se nám jeho výklad poněkud suchopárný: byl to pečlivě a důsledně sestavený výčet slohů a směrů, tvůrců, promyšlené charakteristiky děl. Záhy jsme jej ale poznali i z jiné stránky, na proslulých bohemistických exkurzích se projevoval totiž jako vtipný společník, který se rád bavil a smál se nakažlivým smíchem,“ vzpomněl Jiří Štefanides z katedry divadelních, filmových a mediálních studií. I on si Stýskala zamiloval pro jeho vstřícnost, nesmírnou laskavost a trpělivost, kterou neztrácel ani ve vztahu k méně úspěšným studentům.

„Bylo nám líto, když se po srpnových stranických prověrkách ocitl v nemilosti, na což doplatil i svým zdravím,“ dodal Štefanides.

Jiří Stýskal začínal jako bohemista, ale vždy tíhl k divadlu a nakonec se profiloval jako divadelní kritik a historik. V době normalizace zůstal sice na fakultě, ale nemohl se plně věnovat své práci a publikační činnosti. Počátkem roku 1990 jej tehdejší děkan filozofické fakulty Ludvík Václavek vyzval k vybudování uměnovědných oborů pro divadlo, film, muzikologii, výtvarné umění a literaturu. Ještě v témže roce se stal prvním vedoucím katedry věd o umění a po jejím rozdělení na tři samostatné katedry v roce 1992 prvním vedoucím tehdejší katedry teorie a dějin dramatických umění. Jeho snahy a zásluhy stály tedy i u počátků dnešního Uměleckého centra. Zajímal se také o film, v roce 1966 i byl jedním ze spoluzakladatelů přehlídky Academia Film Olomouc.

Jiří Stýskal zemřel ve věku nedožitých osmdesáti let.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.