Za Jiřím Markem…

pátek 11. října 2013, 13:25

Dne 29. září tohoto roku zemřel v 83 letech po dlouhé a těžké nemoci náš bývalý kolega doc. PhDr. Jiří Marek, CSc.

Vždycky jsem si myslel, že odešel z univerzity do soukromého ústraní předčasně, ale jeho zdravotní problémy ho k tomu zřejmě nutily. Jiří byl tradiční a v tom dobrém slova smyslu konzervativní literární historik, jehož hluboká literární erudice byla podpořena důkladnou znalostí dějin, a to nejen britských ostrovů. Ostatně na učitelskou dráhu se připravil studiem anglistiky a historie, a to na této univerzitě. I když stěžejním polem jeho badatelského zájmu byla anglosaská literatura a dramatická tvorba poshakespearovského, restauračního období (Congreve, Wycherley, Farquhar), postupně rozšiřoval svůj odborný pohled i na celou britskou kulturu a literaturu, tedy irskou, skotskou a velšskou, o nichž psal a přednášel už dlouho před tím, než se to stalo multikulturní módou.

Jiří byl svědomitý pedagog s velkými nároky na sebe i na studenty, ale člověk mírný, přátelský.

Sdíleli jsme skoro po dvě desetiletí na anglistice pracovnu a byly to hlavně naše dobré kolegiální a přátelské vztahy, co nám pomohlo přežít nenormální a dusivá léta „normalizační“. Na Jiřího Marka budu jistě s mnohými kolegy na katedře a na fakultě, stejně jako s řadou bývalých studentů, vzpomínat rád a vděčně. Kamarádů stále ubývá.

Josef Jařab


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.