Vyšla monografie o patologickém hráčství

Adiktoložka Eva Maierová je autorkou monografie Poruchy osobnosti a vztahová vazba u patologických hráčů.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 28. ledna 2016, 07:21 - Text: Milada Hronová

Na ulici je na první pohled nepoznáte, přesto mohou mít velké problémy se sebeovládáním, především ve chvíli, kdy začnou hrát. Řeč je o patologickém hráčství, jehož fenoménu se ve své monografii věnuje Eva Maierová z katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Adiktologům, psychologům, psychiatrům i vysokoškolským studentům je určena odborná kniha Poruchy osobnosti a vztahová vazba u patologických hráčů. Podle autorky Evy Maierové se problematika patologického hráčství týká celé populace, tedy mužů i žen, napříč věkovým skupinám. Léčbu však nastupují spíše muži. Z výzkumu, který monografii předcházel, vyplynulo, že největší procento hospitalizovaných jsou lidé do 35 let a že většina ze závislých hledá pomoc až v poslední fázi, tedy ve chvíli, kdy jim hra brání v docházce do práce a ničí osobní životy i vztahy.

„Na ulici tito lidé nejsou nijak rozpoznatelní. Mají však tendenci vyhledávat vzrušující zážitky, jsou impulzivní.  Mají potíže se sebeovládáním při oddálení nebo ukončení hry u automatu v herně, nebo když usednou k domácímu počítači, na kterém online sází. Sází a prohrávají velké peníze,“ říká Eva Maierová.

Česká republika podle adiktoložky Maierové dodnes nedisponuje dostatečným počtem studií, které by mapovaly problematiku patologického hráčství.

„S rozšířením dostupnosti automatů ve městech, možnosti online sázet se však dá předpokládat, že hráčů od devadesátých let přibývá. Víme také, že více lidí v posledních letech začalo kontaktovat pomáhající organizace,“ dodává Maierová. A se znalostí problematiky přidává i několik rad, jak závislosti předejít. Jednou z nich je kontrola peněz dětí a mladistvých, který se problematika také týká.  

„Je důležité, jestli obdrží peníze kdykoliv si o ně řeknou, anebo jsou zvyklí šetřit. Na místě je i podpora smysluplných volnočasových aktivit. Jako rodič bych se určitě zajímala o to, kdo jsou kamarádi, s nimiž se mé dítě stýká. Je zajímavé, že z mého výzkumu dokonce vyplynulo, že první zkušenost se hrou učinily děti díky svým rodičům a přátelům.“

Monografie Poruchy osobnosti a vztahová vazba u patologických hráčů vznikla přepracováním disertační práce, kterou Eva Maierová obhájila v roce 2014. Při sběru dat zhruba rok navštěvovala nemocnice v Kroměříži, Opavě a v Praze. Knihu v nákladu 160 kusů vydalo Vydavatelství Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.