Vyšla kniha o Oldřichu Stiborovi

Helena Spurná, autorka knihy Divadelní režisér a člověk Oldřich Stibor (1901–1943).
Foto: Gabriela Knýblová
středa 25. května 2016, 07:28 - Text: Milada Hronová

Fascinující příběh člověka s bohémskou povahou, radikálně levicově smýšlejícího umělce, který po několik let paradoxně zastával funkci policejního úředníka – to vše přináší nejnovější kniha Divadelní režisér a člověk Oldřich Stibor (1901–1943). Její autorka Helena Spurná z katedry divadelních a filmových studií na ní pracovala několik let.

Základní podnět mi k této práci dal Jiří Stýskal, významný olomoucký divadelní historik, který se Oldřichu Stiborovi věnoval. Nabídl mi před léty, jestli bych se nechtěla badatelsky věnovat tématu Stibor a opera. Když jsem zjistila, jak zajímavým režisérem Stibor byl, už jsem se ho nepustila,“ řekla Helena Spurná. K sepsání knihy se připravovala pět let a informace pro svou práci čerpala v archivech po celé republice.

„Oldřich Stibor je jednou z nejpozoruhodnějších osobností české meziválečné režie. Měl velmi zajímavý životní osud. Byl členem ilegálního okresního vedení KSČ, působil v protifašistickém odboji a nakonec zemřel ve vězení v Polsku. Materiály samozřejmě nejsou uloženy pouze v divadelních depozitářích, ale například i v Národním archivu nebo v různých archivech Moravskoslezského kraje. Snažila jsem se téma vytěžit na maximum,“ doplnila Helena Spurná. Kniha o Oldřichu Stiborovi je její druhou samostatnou monografií. Je určena odborníkům, divadelním historikům, kritikům i dramaturgům. S odkazem na pohnutý život Oldřicha Stibora si v ní podle autorky počte i širší veřejnost.

„Není to jen teatrologická práce, ale i sonda historická, která ukazuje, jak je divadlo spjato s určitým společensko-politickým děním ve své době. Inscenace Oldřicha Stibora jsou důkazem, jak společensko-politické procesy ovlivňují, formují a nezřídka se i velmi zásadně zapojují do divadelní tvorby,“ dodala Helena Spurná.

Knihu vydalo Vydavatelství Filozofické fakulty UP, stala se druhým svazkem edice Konvikt.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.