Vlastivědné muzeum vystavuje poklady starého Egypta

Historička Koucká a pohřební kanopy. Sloužily k ukládání vnitřností po mumifikaci.
Fotogalerie: Pavel Rozsíval a Pavel Konečný
pátek 11. října 2013, 07:27 - Text: Pavel Konečný

Velkolepou výstavu Poklady starého Egypta, sestavenou ze sbírek Josefa Ferdinanda Habsburského, otevřelo včera olomoucké Vlastivědné muzeum.

„Taková výstava je jednou za život,“ žasl nad originály historik Arnošt Skoupý. Má v plánu se do muzea ještě několikrát v klidu vrátit, protože včerejší vernisáž se vyznačovala nebývalou účastí.

Tajemnou a fascinující kulturu starověkého Egypta z doby 2. a 1. tisíciletí před Kristem zprostředkují předměty pocházejících ze sbírky rakouského arcivévody Josefa Ferdinanda Habsburského a jiných sbírkových fondů, které se za poslední dvě století nashromáždily v českých veřejných sbírkách. Expozice čítá 150 sbírkových předmětů. „Pro každý z nich existuje důvod, proč tady je,“ řekl Pavel Onderka z Náprstkova muzea, které je součástí Národního muzea a jako jediné se věnuje mimoevropským kulturám.

Velký návrat

Arcivévoda sbírku zakoupil při návštěvě Egypta v roce 1903. O pět let později ji daroval nově vznikajícímu přírodovědeckému muzeu v Olomouci, které neslo arcivévodovo jméno. Sídlilo v bývalém klášteře klarisek, dnešní hlavní budově Vlastivědného muzea v Olomouci.

„Zde mohli návštěvníci tuto jedinečnou kolekci obdivovat až do roku 1949. Následně byly předměty na dlouho uloženy do depozitářů a byly návštěvníkům zpřístupňovány pouze formou putovních výstav,“ uvedla mluvčí Vlastivědného muzea Renáta Fifková.

V roce 1981 byla sbírka převedena do Národního muzea a předměty se staly součástí jediné reprezentativní egyptologické sbírky v tehdejším Československu.

„Je to opravdu velká událost. Ty sbírky nikdy nebyly představeny v takovém rozsahu, i když jejich část už různě putovala,“ řekla historička Ivana Koucká z Univerzity Palackého. Sama se na přípravě výstavy podílela.

„Poskytuje celkový obraz o staroegyptské kultuře, nejen o faraonské civilizaci. Jsou tady i předměty běžného života z výzkumu velkého egyptologa Jaroslava Černého. Jedna místnost je věnována jeho vykopávkám v Deir el-Medině, což byla vesnice řemeslníků, kteří pracovali na hrobkách v Údolí králů,“ popsala Koucká. Připustila, že pro většinu návštěvníků budou tahákem mumie, rakve a pohřební výbava. „Jsou tady nádherné ukázky vešebtů a kanop,“ dodala Koucká.

Návštěvník egyptologem

Podle Jany Mynářové z Českého egyptologického ústavu se na českém území jedná o největší a jedinou expozici egyptského řemesla a umění, která představuje objevy od devatenáctého století.

„Vše je řazeno podle bloků. Návštěvník se de facto seznamuje s dějinami egyptologie. Chronologicky, jak docházelo k následnému objevování všech pokladů,“ řekla Mynářová.

Výstavu Poklady starého Egypta uspořádalo Vlastivědné muzeum ve spolupráci s Olomouckým krajem a Univerzitou Palackého. Na vernisáži byla přítomna celá řada významných hostů, včetně světově proslulého egyptologa Miroslava Vernera.

Výstava potrvá do 15. března příštího roku a doplní ji řada přednášek, výtvarných dílen a komentovaných prohlídek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.