Vlastivědné muzeum otevřelo jedinečnou výstavu z Velké války

Čestná salva. Expozici Tváře Velké války otevřel císař Karel I.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 5. září 2014, 11:32 - Text: Milada Hronová

Unikátní exponáty z první světové války, zákopy i lazaret nabízí od včerejška olomoucké Vlastivědné muzeum. Kurátorem výstavy Tváře Velké války je lektor katedry historie Karel Podolský.

„Snažíme se o atmosféru doby. Návštěvníci mají jedinečnou možnost vrátit se v čase o sto let zpátky a vidět militárie, lazaret nebo polní poštu. Všechny předměty jsou přísně dobové,“ popsal Podolský.

V expozici je několik desítek zbraní, plynové masky, torny, jednoduše vše s čím vojáci čtyři válečné roky žili.  „Jsou zde exponáty v hodnotách milionů korun, které nikdy nebyly vystaveny,“ podotkl ředitel muzea Břetislav Holásek. Část expozice je věnována také legiím.

Studenty Jiřího Jurečku a Tomáše Paráka nejvíce zaujaly na včerejší vernisáži střelné zbraně. Jiný z návštěvníků Milan Pospíchal ocenil počet dobových předmětů od potravinových lístků po vyhlášky o popravách civilistů. „Člověk si uvědomí, že je dobře, že to v dnešní době chybí a že by měl dávat pozor, aby se to nevrátilo,“ řekl Pospíchal.

Jedinečnou expozici Tváře Velké války zahájil poslední rakouský císař Karel I., kterého zahrál Josef Šulc z brněnského sdružení M.C.E.  Pořadatelé připomněli touto scénou olomouckou navštěvu panovníka v roce 1917, tedy necelý rok před koncem války. Poslední Habsburk navštívil místní vojenskou posádku, radnici i nového olomouckého arcibiskupa Lva Skrbenského.

Mimořádnou expozici Vlastivědného muzea podpořilo několik mecenášů. Osm z nich včera císař před slavnostním otevřením ocenil vyznamenáním Znamení chvály.

Výstava Tváře Velké války potrvá do poloviny ledna. Během Dnů evropského dědictví je přístupná zdarma. Studenti Univerzity Palackého na ni mohou zavítat bezplatně každou středu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.