Vítězům z New Yorku poblahopřál děkan filozofické fakulty

Členové oceněné newyorské delegace Jan Šmíd, Klára Fedorucová a Jan Pecháček při setkání s děkanem Jiřím Lachem (zleva).
Foto: Velena Mazochová
úterý 23. června 2015, 14:55 - Text: Velena Mazochová

S projevy uznání a díků za vzornou reprezentaci univerzity přijal dnes ve své pracovně děkan filozofické fakulty Jiří Lach vítěze letošního National Model United Nations simulující jednání Organizace spojených národů. Úspěšní studenti katedry politologie a evropských studií Klára Fedorucová, Jan Šmíd a Jan Pecháček od něj zároveň obdrželi věcnou odměnu.

„Pro katedru, fakultu a univerzitu je to velká čest a sláva. Je to vynikající příklad a rozhodně to doporučuji celé univerzitě. Aktivní student, který je schopen komunikovat a aplikovat v praxi to, co se naučil na skvělé katedře, je to, co potřebujeme,“ zdůraznil Lach. Každého člena úspěšné delegace zároveň odměnil poukazem ve výši 700 korun na nákup zboží v UPointu. „Budou moci reprezentovat fakultu a univerzitu v tričkách, případně s taškami – podle toho, co si vyberou,“ dodal Lach.

V prestižní mezinárodní soutěži získali olomoučtí studenti nejvyšší ocenění za vynikající zpracování dvou Position Papers - esejů na zadaná témata, která se týkala pozice Řecka a její obhajoby a byla následně předmětem simulovaných jednání Valného shromáždění OSN. Za své působení v jeho komisích získali zároveň další tři ceny, a probojovali se tak mezi patnáct procent nejlépe hodnocených delegací.

„Úspěch určitě zúročíme, už jenom proto, že děláme dobré jméno naší univerzitě. Jde o něco, co v České republice nemá obdoby. Jsme jediná katedra a škola, která se prestižního modelu v New Yorku zúčastnila,“ přiblížil člen úspěšného týmu Jan Šmíd.

Svou účast v mezinárodní soutěži všichni tři hodnotí jako jedinečnou zkušenost. Hodlají ji využít hned na podobném prestižním setkání, jehož pořadatelství se na podzim ujme jejich alma mater. „Už se nemůžeme dočkat, až se v listopadu bude konference konat v Olomouci. Čekáme podobné i lepší úspěchy. Tým se ale bude trochu měnit, určitě nás bude víc než tři,“ prozradila Fedorucová.

Univerzita Palackého je jedinou českou univerzitou, která prostřednictvím kurzu katedry politologie model OSN vyučuje. V rámci spolupráce s americkou Valdosta State University se mezinárodní konference National Model United Nations úspěšně účastnila už sedmým rokem. V listopadu bude hostit téměř pět set delegátů, kteří se zapojí do evropské varianty soutěže simulovaného jednání OSN.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.