Vítězství z New Yorku: simulované jednání OSN zvládli nejlépe olomoučtí studenti

Jan Šmíd, Klára Fedorucová a Jan Pecháček (zleva), vítězové z National Model United Nations.
Foto: archiv NMUN
sobota 2. května 2015, 08:21 - Text: Milada Hronová

Studenti katedry politologie a evropských studií Klára Fedorucová, Jan Šmíd a Jan Pecháček připsali Univerzitě Palackého fenomentální vítězství. Na prestižní konferenci National Model United Nations simulující jednání Organizace spojených národů (OSN) obhájili v New Yorku loňské vítězství. V tvrdém diplomatickém vyjednávání lobovali za Řecko.

„V konkurenci tří tisíců delegátů z celého světa se našim studentům i letos podařilo obhájit stoprocentní úspěch za esej na předem zadaná témata, k nimž musí vyhledat pozici Řecka a jeho zájmy pak obhajovat. Ze dvou výzkumných reportů, které posílají studenti organizaci ještě před zahájením konference, byly totiž oba oceněny nejvyšší cenou. Navíc z nich jako z jediných bylo citováno na zahajovacím ceremoniálu,“ shrnula úspěšnou misi tří posluchačů katedry politologie a evropských studií jejich pedagožka Ivana Častulíková.

Za výbornou práci v komisích valného shromáždění, v nichž olomoučtí studenti řešili rozvojová a peacekeepingová témata, byli posluchači Univerzity Palackého jmenování v OSN i Honorable Mentioned Delegation.

Univerzita Palackého je podle Častulíkové jedinou českou univerzitou, která se tohoto prestižního mítinku účastní a také jedinou, která model OSN prostřednictvím kurzu vyučuje.

„Díky spolupráci s americkou Valdosta State University se mezinárodní konference simulující reálné jednání Organizace spojených národů účastníme již sedm let,“ doplnila Častulíková.

Neopakovatelný zážitek

Studenti získali za své působení v komisích tři ceny a dvě za Position Papers. Stali se tak součástí patnácti procent hodnocených delegací. Na závěrečném ceremoniálu patřili k těm nejlepším.

„Pro mne byla tato konference neopakovatelným zážitkem. Jsem ráda, že jsem dostala možnost se jí účastnit. New York je úžasné město,“ uvedla za studenty Klára Fedorucová. Společně s Janem Šmídem a Janem Pecháčkem zastupovali zemi, která se nachází ve složité situaci a prestižní jednání hodnotí jako obrovskou životní zkušenost.

„Abychom dokázali prosadit řecké zájmy, bylo potřebné se s Řeckem ztotožnit.  Museli jsme zapomenout na to, že jsme Češi. Snídali jsme řecké jogurty, bavili se o finančním propadu země, navštívili jsme i řeckého velvyslance v sídle Řecké mise OSN. Bylo to náročné, všichni věděli, že s námi bude těžké spolupracovat,“ doplnila Fedorucová.

Z New Yorku do Olomouce

Konference National Model United Nations, která simuluje jednání OSN, se pravidelně koná v New Yorku a Washingtonu. Účastní se jí asi pět tisíc studentů, z nichž větší část tvoří Američané. S tradicí evropského Modelu OSN začali pořadatelé v roce 2010, tehdy poprvé se i konference uskutečnila v Olomouci.

V následujících letech si Američané k simulovanému jednání OSN vybrali francouzské Lille a italský Řím. Letos na podzim se prestižní setkání opět přesune do Olomouce.

Model OSN je jedna z globálních simulací reálného jednání Organizace spojených národů. „Trvá pět dní a obhajujeme tu zemi, kterou nám určí Američané. Vždy se snažíme vybrat studenty, kteří umí dobře napsat Position Papers, umí komunikovat a dokážou reprezentovat. Musí být schopni potlačit emoce a diplomaticky vyjednávat. Soutěž je jedním velkým konkurenčním bojem, je potřeba zaujmout, neztratit se v davu,“ vypočítala Častulíková. V New Yorku studenty nejen doprovázela, ale i propagovala i chystaný olomoucký model.

Studenti katedry politologie a evropských studií se s informacemi o OSN poprvé setkávají už v prvním ročníku, v Úvodu do mezinárodních vztahů. Později se pak mohou přihlásit do výběrového kurzu, v němž se v angličtině již učí o OSN praktické věci, mimo jiné i to, jak správně napsat rezoluci či Position Paper.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.