Velké stěhování filozofické fakulty pokračuje. K rekonstrukci se připravuje další budova

Emeritní profesor Jaroslav Macháček při stěhování katedry anglistiky a amerikanistiky.
Fotogarerie: Vojtěch Duda a Milada Hronová
úterý 14. července 2015, 08:01 - Text: Milada Hronová

Děkanát filozofické fakulty a katedra bohemistiky se chystají opustit objekt v Křížkovského ulici číslo 10.  Jeho prostory by měly být pro připravovanou rekonstrukci uvolněny do začátku nového semestru.

Bohemistika a servisní pracoviště by se měly přemístit v srpnu nebo počátkem září na třídu Svobody 26, kde už našly své přechodné působiště katedry anglistiky a amerikanistiky, slavistiky a romanistiky. Děkanát včetně studijního oddělení, pokladny a podatelny se během tohoto týdne stěhují do prostor někdejších kolejí Marie Kudeříkové v Kateřinské ulici. Na stejnou adresu už před týdnem přesídlila katedra germanistiky.

Germanistika je v provizorních prostorách spokojená

„Přestěhovat katedru s třemi knihovnami nebylo vůbec jednoduché. Museli jsme se s předstihem rozhodnout, které knížky budeme poskytovat k výpůjčkám a které uložíme na půdu, případně do skladu. Věděli jsme, že se nám všechny do menších prostor nevejdou. Naštěstí nám s balením pomohli studenti germanistiky i brigádníci. Bez nich bychom stěhování nezvládli,“ uvedla za katedru germanistiky Ingeborg Fialová.

Stěhování podle ní probíhalo bez ztrát a jakékoliv známky chaosu. „Jen jsme stáli ve třetím patře koleje Marie Kudeříkové a dirigovali desítky uštvaných a zpocených nosičů, kam s těmi tisíci beden a regálů. Velmi jsme ocenili, že okamžitě dokázali zareagovat i univerzitní údržbáři, kteří regály sestavili. Stejně tak rychle byla zprovozněna komputerová technika. Po dvou dnech nošení jsme tak začali rozbalovat,“ doplnila Fialová. Ocenila organizaci stěhování i studenty, kteří katedru germanistiky okamžitě našli a přicházeli do nových míst konzultovat své práce a přihlašovat se k opravným termínům zkoušek.

„Studenty budeme o nové adrese ještě informovat prostřednictvím facebooku. Jediný problém snad spočívá v tom, že se nám za dva až čtyři roky nebude chtít zpět. U koníčka, jak se dříve objekt jmenoval, se nám totiž moc líbí. Dům má skvělou atmosféru,“ shrnula Fialová.

Demontážní práce začnou začátkem zimního semestru

Začátkem nového akademického roku by měl být objekt v Křížkovského 10 zcela prázdný. „Poté začnou v budově demontážní práce včetně sond. Na nádvoří by se měl uskutečnit i archeologický výzkum. V nejbližší době vyhlásíme veřejnou soutěž na dodavatele stavby,“ objasnila tajemnice fakulty Jiřina Menšíková.

Rekonstrukce bude finančně zajištěna státním rozpočtem České republiky. „Předpokládané finanční náklady byly stanoveny na 244 milionů korun,“ upřesnila Menšíková. S termínem dokončení rekonstrukce objektu se podle ní počítá v závěru roku 2016. Do původních prostor se pracoviště vrátí patrně v prvním pololetí roku 2017. 

Dva rekonstruované objekty v Křížkovského ulici otevřela filozofická fakulta už v polovině letošního května. V bývalých kanovnických rezidencích s číslem popisným 12 a 14 vznikla špičková výuková a vědecká pracoviště za sto milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.