V Olomouci přednášejí významné osobnosti italianistiky

Maurizio Dardano, legenda italské lingvistiky na konferenci v Konviktu.
Foto: Milada Hronová
pátek 27. března 2015, 13:15 - Text: Milada Hronová

Proč psát: motivace, strategie – takové je téma dvoudenní mezinárodní konference, která dnes byla zahájena v Olomouci za účasti téměř stovky zájemců o italský jazyk a literaturu. Výjimečná událost moderní české italianistiky přivedla na univerzitu  legendu italské lingvistiky Maurizia Dardana nebo významného odborníka na literaturu 14. století Giuseppeho Frassa. 

 „Budou nás zajímat důvody, které vedou uživatele jazyka k písemnému projevu a také to, jak jsou texty samy ovlivněny a determinovány původní motivací,“ uvedl vedoucí sekce italianistiky katedry romanistiky Jiří Špička. Odborníci se podle něj zaměří i na situace, v nichž autor ve svém textu uvádí důvody, proč jej píše, proč si vybral daný styl, žánr nebo pro koho píše. Několik příspěvků je věnováno psaní jako autoterapeutické činnosti, v jiných se autoři budou zabývat autobiografickým psaním osobností, které chtěly svým textem podpořit ideje, jejichž jsou nositeli.  

V Olomouci po osmi letech  

Vůbec poprvé přijel do Olomouce Giuseppe Frasso, významný odborník především na literaturu 14. století, zvláště na textovou tradici Petrarkovy lyriky, na její recepci v renesanci a na dějiny dantovských studií. Přednášet se chystá i legenda italské lingvistiky Maurizio Dardano, celosvětově proslulý autor či spoluautor hlavních slovníků a gramatik italského jazyka. Pozvání přijal také přední italský komparatista a literární estetik Massimo Fusillo. 

Pro italianistiku, která je v České republice velmi malým oborem, má dvoudenní setkání velký význam, neboť je to od roku 2007 první velká konference, jejíž organizace se katedra romanistiky ujala. Je jednou z mála velkých sympozií v moderní italianistice vůbec, a přestože pro studenty je určen především celodenní seminář, který na konferenci naváže v pondělí, řada studentů se účastní i přímo konferenčního jednání.  

Tvůrčí psaní: jedno z témat zajímavé pro studenty  

„Už název naznačuje, že téma konference je hodně široké a interdisciplinární. Obsáhne literaturu, překladatelství, lexikologii, komparatistiku i středověké texty a bude se zabývat i obecnými tématy - proč psát pro sebe, pro ostatní, proč poezii či prózu,“ uvedla doktorandka italianistiky Eva Skříčková. 

Své místo podle ní najdou i příspěvky o tom, jak psát srozumitelně nebo o motivacích k psaní. "Právě tvůrčí psaní mne z konferenční nabídky snad přitahuje nejvíc," zdůraznila Skříčková. Společně s dalšími italskými doktorandy pomáhá s organizací akce, v jejímž bohatém doprovodném programu se italští odborníci seznámí i s postupem výroby českého piva.

Italské vědce bude katedra hostit i v dubnu a květnu 

Dvoudenním prestižním setkáním přednášky italských vědců na katedře romanistiky nekončí. Do Olomouce se totiž chystají další akademické hvězdy.  

"Sekci italianistiky už v příštím měsíci navštíví jeden z největších znalců italské středověké poezie Donato Pirovano, který představí své nové vydání Dantova Nového života. V květnu se v Olomouci objeví slavný italský literární vědec a kritik Giulio Ferroni, autor vysokoškolských dějin italské literatury, které jsou hlavním referenčním textem na všech italianistických odděleních minimálně v Evropě. V červnu zavítá na olomouckou italianistiku i největší světová autorita na italskou konstrukci verše, autor dosud nepřekonaných metrických manuálů a analýz Pietro Beltrami,“ uzavřel vedoucí olomoucké italianistiky Jiří Špička.  

Konferenci Perché scrivere: motivazioni, scelte, risultati/ Proč psát: motivace, strategie pořádá italská sekce katedry romanistiky v Konviktu a v prostorách filozofické fakulty. Skončí 28. března.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.