V Konviktu je výstava věnovaná příběhu Šimona Abelese

Marek Toman (vlevo) při zahájení výstavy Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 19. března 2016, 07:31 - Text: Milada Hronová

V prvním patře Uměleckého centra je k vidění jedinečná výstava, která se vztahuje ke zločinu roku 1694. Expozice s názvem Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese představuje tragický příběh rodiny, v němž se odráží pohled na dvě náboženství.

„Na konci 17. století byl zhruba desetiletý Šimon Abeles všeobecně známou osobou nejen v Praze, ale i v českých zemích a v Evropě. Předmětem mediálních poryvů se stal však nedobrovolně. Jeho příběh totiž začal smrtí,“ řekl spisovatel Marek Toman, který je autorem textu na výstavě i stejnojmenného románu.

V komentované prohlídce, které se po vernisáži účastnily asi dvě desítky lidí, shrnul spisovatel příběh židovského hrdiny, jenž byl údajně zavražděn svým otcem. Mělo se tak stát poté, kdy se chlapec rozhodl konvertovat ke křesťanství.

„Tehdejší soudní proces sledovala široká veřejnost a právě mediální výstupy tehdejší doby - letáky, ilustrace a později i divadelní hry a knihy - se staly obsahem současné expozice. I když se Šimon Abeles stal objektem různých výtvarných materiálů, jeho vlastní fyzická podoba zůstává zastřena,“ dodal Marek Toman. Výstava podle něj přibližuje i křesťansko-židovské vztahy v 17. století, barokní soudnictví a lékařství, jezuitské misionáře. Mnohé z materiálů jsou k vidění poprvé.

Expozice vznikla ve spolupráci s  Centrem judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových Filozofické fakulty Univerzity Palackého a Vědeckou knihovnou v Olomouci. Ta podle Miloše Korhoně, zástupce ředitelky knihovny, poskytla při přípravě výstavy maximální pomoc.

„Když nás Marek Toman oslovil, neváhali jsme ani minutu. Snažíme se naše fondy všemožně popularizovat a toto téma je velmi zajímavé. Dramatický osud židovského chlapce má přesah do dnešní doby. Jsem s výslednou podobou výstavy spokojený,“ dodal Miloš Korhoň.

Také Daniel Soukup z Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových sledoval vznik expozice s napětím.Se zájmem jsem pozoroval, jak Marek Toman vytváří příběh Abelesovské kauzy. Jeho kniha je fascinujícím příkladem práce s historickými prameny,“ dodal Daniel Soukup.

Expozice Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese byla doposud k vidění v Krakově, Budapešti, Bratislavě, Táboře i Žilině. V olomouckém Konviktu skončí 25. března.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.