V celosvětové konkurenci první. Takový je výsledek studentů Univerzity Palackého v simulovaných jednáních OSN

Studenti katedry politologie a evropských studií zvítězili v simulovaných jednáních OSN.
Foto: Archiv National Model UN
čtvrtek 10. prosince 2015, 16:00 - Text: Milada Hronová

Osmičlenná studentská delegace katedry politologie a evropských studií dokázala, že je v diplomatickém jednání jedna z nejlepších na světě. Získala v simulovaných jednáních OSN první místo. Univerzita Palackého se tak stala jedinou oceněnou evropskou institucí mezi sedmi americkými školami.

Už podruhé ve své historii se Univerzita Palackého stala místem, kde se uskutečnila simulovaná jednání OSN. Do Olomouce se při této příležitosti sjelo na tři sta studentů z celého světa a během týdne si zde vyzkoušeli role diplomatů. Ve všech čtyřech komisích OSN se ukázalo, že k nejlepším patří studenti katedry politologie a evropských studií.

Předpoklad: být vynikající ve všech čtyřech komisích

„Naše delegace byla hodnocena jako nejaktivnější, nejpřístupnější dialogu, nejvíce pracovala, stmelovala kolektiv, napsala výbornou rezoluci a měla i výborné projevy. Rozhodně by nestačilo, aby studenti byli dobří jen v jedné komisi. Skutečně excelovali jak v simulované Radě bezpečnosti, Valném shromáždění, UNESCu, tak i v komisi ECOSOC, “ říká Ivana Častulíková, posluchačka doktorského studijního programu na katedře politologie a evropských studií. S účastí na simulovaných jednáních Valného shromáždění OSN má bohaté zkušenosti. Nyní působila na konferenci jako generální tajemnice a výsledek, jehož studenti univerzity dosáhli, je podle ní i oficiálním uznáním před americkými školami. Ty simulovaná jednání v New Yorku připravují už více než třicet let.

Studenti Univerzity Palackého v simulovaných jednáních OSN

Rada bezpečnosti: Petra Bezděková,  Klára Fedorucová;

Valné shromáždění: Veronika Svobodová, Ondřej Doležel;

ECOSOC: Marek Váňa, Joost Stekelenburg (Erasmus student z partnerské univerzity v Haagu);

UNESCO: Zuzana Palušáková, Benjamin Bauer (Erasmus student z Universität Giessen).

„Zastupovali jsme Francii, do poslední chvíle jsme výsledky našeho počínání neznali, a tak jsme v závěrečné ceremonii zůstali do konce napjati. Teď máme obrovskou radost,“ dodává Petra Bezděková. Univerzitu Palackého zastupovala v simulované Radě bezpečnosti. „I když jsme vzhledem k posledním událostem ve Francii měli komplikovanější pozici, oproti americkým školám jsme měli navrch v tom, že jsme lépe znali evropskou politiku,“ uvažuje Bezděková.

Jiří Lach: „Pro povědomí o Univerzitě Palackého učinili mimořádný kus práce“

I podle děkana filozofické fakulty je výsledek olomouckých simulovaných jednání OSN velkým úspěchem. „Poděkování a gratulace vedení fakulty mohou být někdy ryze zdvořilostní a formální. V tomto případě je obojí výrazem obrovské radosti a pýchy nad profesionálním výkonem studentů i organizátorů,“ shrnuje Jiří Lach. Zdůrazňuje přitom, že už sám fakt, že se prestižní konference podruhé vrátila právě do Olomouce, je výsledkem enormního nasazení pedagogů a studentů katedry politologie a evropských studií.  „Jsem přesvědčen, že olomoucká simulovaná jednání OSN za účasti 350 hostů ze Severní Ameriky, Asie i Evropy učinila pro povědomí o Univerzitě Palackého mimořádný kus práce,“ míní děkan Jiří Lach. Už na jaře se čtyři studenti filozofické fakulty vydají reprezentovat Univerzitu Palackého společně s partnerskou univerzitou Valdosta State University do New Yorku, kde se simulovaných jednání OSN každoročně účastní zhruba pět tisíc lidí.  

Simulaci jednání OSN pravidelně připravuje a z velké části i sponzoruje americká nevládní National Collegiate Conference Association. V sídle OSN, New Yorku, se koná pravidelně na jaře, v různých zemích světa pak nepravidelně. V Evropě se tato prestižní konference uskutečnila poprvé v roce 2010, právě v Olomouci. Podruhé ji filozofická fakulta zorganizovala na konci listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.