UPsolvent: Fotograf Vladimír Birgus se podělil o své zkušenosti

Přednášku Vladimíra Birguse si nenechal ujít ani fotograf Jindřich Štreit.
Fotogalerie: Milada Hronová
neděle 18. října 2015, 07:58 - Text: Ivana Pustějovská

Působí tiše, skromně, téměř až nesměle. Přitom patří ve svém oboru mezi nejrespektovanější osobnosti, které se prosadily i daleko za našimi hranicemi. Uznávaný umělec, oblíbený pedagog, dobrý manažer, respektovaný publicista, vyhledávaný kurátor. Fotograf Vladimír Birgus. Právě on byl dalším hostem přednáškového cyklu úspěšných absolventů Univerzity Palackého UPsolvent.

Zaplněná kaple Božího Těla ve středu v podvečer jen fascinovaně poslouchala vyprávění muže, o němž jeho spolupracovníci z opavského Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity s nadsázkou říkají, že prostě nespí. Jinak by totiž nemohl stihnout všechno to, co dělá: fotí, píše knihy, organizuje výstavy, řídí školu, cestuje, vystavuje a stále a stále chystá nové projekty.

Prorektor Petr Bilík uvedl Vladimíra Birguse slovy:  „Velmi výrazně ovlivnil obor, do kterého zasáhl a napomohl slávě české fotografie.“  Za hodinu a půl po vyslovení této věty měli posluchači v publiku jasno, jaká míra neuvěřitelné pracovitosti, nasazení a zaujetí se v těchto pár slovech skrývá – na čtyři desítky knih, víc než šedesát samostatných výstav jak v tuzemsku, tak v zahraničí, bezpočet kurátorských projektů. Jeho fotografie jsou v řadě sbírek včetně Evropského domu fotografie v Paříži, Muzea výtvarných umění v Houstonu nebo Metropolitního muzea fotografie v Tokiu.

Během večera Vladimír Birgus představoval svou fotografickou tvorbu. Od první fotografie, kterou udělal ještě jako žák základní školy v Příbore na výletě v Olomouci, až po současné projekty. „Zajímaly mě scény, kdy je člověk nějak vydělený ze svého prostředí,“ charakterizoval svou tvorbu.

Vladimír Birgus od roku 1990 vede Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Škola má dnes sedmnáct pedagogů, z toho dva profesory a tři docenty. V Birgusově týmu jsou osobnosti jako Jiří Siostrzonek, Pavel Mára, Tomáš Pospěch, Dita Pepe nebo Jindřich Štreit. Ten si přednášku svého „šéfa“ nemohl nechat ujít.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.