UPlift má licenci pro udělení Rakouského jazykového diplomu

Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 22. ledna 2015, 08:08 - Text: Milada Hronová

Jazyková škola filozofické fakulty UPlift se stala Centrem Rakouského jazykového diplomu z německého jazyka. Je jedinou jazykovou školou v Olomouckém kraji, která Österreichisches Sprachdiplom Deutsch může udělit. První zkoušky se konají v březnu.

„Získali jsme licenci na zkoušení ve všech úrovních, od zkoušek typu A1 až po typ C2. Už nyní nabízíme termín na nejžádanější zkoušky, tedy zkoušky typu B1, B2 a C1. Zkoušku u nás může vykonat každý zájemce,“ uvedl vedoucí Centra a předseda zkušební komise Oldřich Břenek z katedry germanistiky.

Rakouský jazykový diplom je mezinárodně uznávaný doklad znalostí němčiny. Například zkouška typu B2 (certifikát Mittelstufe) je podle Břenka potřebný ke studiu na vysoké škole v Rakousku. Znalosti němčiny na této úrovni jsou součástí přijímacího řízení a požadují je i rakouští a němečtí zaměstnavatelé.  

Moderní výuka

Jazyková škola UPlift získala licenci k 1. lednu. Jejímu udělení předcházela poměrně dlouhá fáze příprav a roční výběrové řízení. Centrála pro Rakouský jazykový diplom ve Vídni požaduje po svých centrech, aby jejich výuka odpovídala moderním trendům.

Žadatelé z Univerzity Palackého tedy předkládali data o tom, jakým stylem němčinu vyučují a z jakých prostředků ji financují. Ve Vídni se zajímali i o to, jestli se v olomoucké výuce dostatečně využívají moderní média, například nahrávky a powerpointové prezentace, a jak se vyučují reálie. Základem všeho je pak tým, který disponuje dostatečnými zkušenostmi s výukou.  

První zkouška v březnu

Zkoušky bude centrum na UPlift organizovat minimálně dvakrát ročně. První z nich (B1, B2 a C1) se uskuteční už 27. března. Zájemci se mohou hlásit do 20. února. Zkoušet bude tříčlenná zkušební komise, složená z pedagogů Univerzity Palackého.

UPlift je první jazykovou školou, která nabízí k těmto zkouškám i přípravné kurzy. „Už v letním semestru otevřeme přípravný kurz pro nejžádanější zkoušku typu B2. Potrvá celý semestr,“ potvrdil Břenek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.