Univerzita ukotvila svůj vztah k Muzeu umění

Rektor Jaroslav Miller (vlevo) dnes společně s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem podepsali Rámcovou smlouvu o spolupráci.
Foto: Milada Hronová
pondělí 13. dubna 2015, 12:53 - Text: Milada Hronová

Dlouhodobý vztah tří kateder Univerzity Palackého s Muzeem umění dnes završil podpis Rámcové smlouvy o spolupráci obou institucí. Podle dohody budou spolupracovat ve výzkumné činnosti, na výstavních projektech, společných publikacích nebo v lektorské a dobrovolnické činnosti.

„Přikládám svému podpisu na této smlouvě velkou váhu. Muzeum umění vládne obrovským potenciálem, dovedu si představit řadu projektů, na nichž můžeme spolupracovat,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. Zdůraznil, že instituce, které sídlí v jednom městě by bezesporu měly být provázané.

Podpis smlouvy iniciovala katedra dějin umění, která s Muzeem umění spolupracuje od svého novodobého vzniku. Partnery jsou i katedra výtvarné výchovy a katedra historie.

„Společně s přírodovědeckou fakultou, Regionálním centrem pokročilých technologií a materiálů a Centrem regionu Haná připravujeme mezioborovou platformu pro průzkum uměleckých děl. Muzeum umění se svými prestižními sbírkami by mělo hrát v tomto projektu velký význam,“ uvedla za katedru dějin umění Jana Zapletalová.

Podepsaná smlouva přinese pozitiva také studentům, kteří budou mít možnost absolvovat v muzeu stáže. Budou vytvářet lektorské programy a získávat už během studia potřebné zkušenosti z praxe.

Podle ředitele Muzea umění Michala Soukupa kulturní stánek s řadou univerzitních pracovišť již spolupracuje. Podpis smlouvy však oběma institucím dává mnohem širší možnosti.

„Vítám iniciativu univerzity, která by ráda kapacity výzkumných pracovišť využila k probádání uměleckých děl. I když jsme s univerzitou doposud spolupracovali v celé řadě projektů, nyní je náš vztah institucionalizován. Za jasných pravidel dává Muzeum umění k dispozici své fondy a arcibiskupství je s dohodou seznámeno,“ prohlásil Soukup.

Muzeum umění Olomouc patří ke kulturním institucím středoevropského významu. Kromě vlastních fondů spravuje věhlasné umělecké sbírky Arcibiskupství olomouckého, které zahrnují i mimořádně cennou obrazárnu v Kroměříži. Muzeum umění Olomouc zahrnuje Muzeum moderního umění a Arcidiecézní muzea v Olomouci a Kroměříži.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.