Univerzita připravuje vznik oboru Kulturní studia Indonésie

Velvyslankyně Emeria Siregarová na přednášce se studenty.
Foto: Pavel Konečný
středa 27. listopadu 2013, 10:25 - Text: Pavel Konečný

Indonéská velvyslankyně Emeria Siregarová včera jednala s rektorem Miroslavem Mašláněm o možnostech zřízení nového studijního oboru Kulturní studia Indonésie. Poté svou zemi představila studentům.

„O spolupráci s univerzitou máme zájem,“ řekla Žurnálu velvyslankyně. Při jednání navazovala na rok staré setkání s vedením Univerzity Palackého. „Pokud vím, máme v Indonésii i jednoho absolventa této univerzity. Loni dokončil lékařskou fakultu,“ uvedla Siregarová.

Rektor prohlásil, že indonéská strana má na otevření oboru zájem a dokázala by jeho vznik patrně i podpořit. „Jsme na úplném počátku jednání. K otevření studijního oboru je potřeba zajistit akreditaci, a tedy i pedagogy na úrovni docenta nebo profesora z Indonésie,“ vysvětlil Mašláň.

Ambasadorka studentům ve svém vystoupení připomněla, že česko-indonéské vztahy trvají již 63 let. Osvětlila jim historii své země, administrativní rozdělení a přiblížila i ekonomické výsledky s ročním šestiprocentním přírůstkem HDP.

„Vzhledem k faktu, že Indonésie je čtvrtý nejlidnatější stát světa a v posledních letech vykazuje stabilní a silný hospodářský růst, je velká škoda, že takový obor na univerzitě neexistuje,“ prohlásil student japonštiny Ondřej Bortlík.

Indonéština se na katedře asijských studií vyučuje čtvrtým rokem pouze jako volitelný předmět kategorie B. Podle vyučující Martiny Rysové se jí věnuje asi třicet studentů. Lektorát by na univerzitě mohl vzniknout v příštím roce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.