Univerzita Palackého v Olomouci podpoří lidi bez domova

Ilustrační foto: Milada Hronová
úterý 17. listopadu 2015, 07:00

Už potřetí se Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci zapojí do charitativní akce Noc venku, a upozorní tak na problematiku bezdomovectví. Možnost přespat ve stanu nebo pod širým nebem budou mít zájemci z řad veřejnosti ve čtvrtek 19. listopadu 2015.

Česká Noc venku se inspirovala obdobnou akcí, která už několik let funguje v Anglii. Jejím cílem je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví a umožnit jí poznat, jaké je to spát venku v chladné podzimní noci. Druhým důležitým cílem akce je získat prostředky, které jsou následně využity k podpoře potřebných. Ti nejodvážnější, tedy ti, kteří pod širým nebem přespí, obdrží certifikát.

„Pobyt venku, v chladné podzimní noci, může přiblížit, jaký je běžný život lidí na ulici – bez tepla, bez bezpečného zázemí, v nepohodlí,“ uvedla za organizátory akce Eva Klimentová z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie Filozofické fakulty UP.

Noc venku se uskuteční v areálu olomouckého letního kina. Program zahájí v 17:30 hodin vystoupení, které je věnováno společné improvizaci skupiny O.LI.V.Y. a divadelního spolku Úlet. Právě jeho herci mají s životem na ulici zkušenost. Součástí programu budou i koncerty Ghost of You a Kittchen, promítání filmu Nenasytná Tiffany, výtvarná dílna a přednáška o bezdomovectví. Do akce se zapojí také Armáda ČR, vojáci budou v polní kuchyni vařit gulášovou polévku a horký čaj.

„Vstupným na akci budou opět potraviny. Je možné přinést instantní polévky, konzervy, cukr, čaj a jiné podobné produkty v hodnotě 50 korun, které symbolicky vložíme do popelnic. Ty nám půjčí Technické služby města Olomouc,“ doplnila Eva Klimentová. Vybrané potraviny využijí lidé v  terénních programech a v nízkorozpočtovém denním centru, které provozuje Charita Olomouc v rámci střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Olomouckou Noc venku zabezpečí dobrovolníci, ostatní nezbytné výdaje budou hrazeny z podpory Filozofické fakulty Univerzity Palackého, statutárního města Olomouc, sociální firmy SocioFactor a dalších dárců. Letos se do Noci venku zapojí 18 českých měst.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.