Univerzita Palackého přivítá téměř stovku historiků z patnácti zemí

Univerzita Palackého přivítá v Konviktu téměř stovku historiků.
Foto: Pavel Konečný
středa 30. března 2016, 07:25 - Text: Milada Hronová

Středověká střední Evropa a fenomény, které tehdejší společnost upevňovaly nebo naopak rozbíjely. To bude hlavní téma setkání, kterého se v Olomouci účastní téměř stovka historiků z patnácti zemí. Během tří dnů budou na Univerzitě Palackého přednášet i světově uznávaní historici János M. Bak či Gábor Klaniczay působící na Středoevropské univerzitě v Budapešti nebo Miri Rubin z Londýnské univerzity.

 „Středověk nebyl univerzálním světem, jak si dodnes někteří myslí. I proto může být téma konference inspirativní také pro současnou společnost. Je totiž velmi zajímavé zjišťovat, jak se středověká společnost vyrovnávala s rozdílnými náboženskými názory a jakým způsobem dokázala držet pohromadě,“ řekl Antonín Kalous z katedry historie filozofické fakulty. A aby byl pohled na tvorbu tehdejšího společenského řádu a jeho následnou reflexi co nejširší, budou v Olomouci společně se sociálními historiky přednášet i archeologové, literární historici a historici umění.

Středověká střední Evropa není doposud zcela probádána. Podle Antonína Kalouse je to i proto, že některé prameny jsou dostupné v jazycích, kterým rozumí jen málokdo.

„Proto, když dnes západní historici mluví o středověké Evropě, myslí tím většinou Francii, Anglii, Německo, Itálii a částečně i Pyrenejský poloostrov. Vedle těchto zemí je pak slyšet už jen Byzanc a Rusko. Na to, jak je dnes vnímána střední Evropa a její středověký prostor měla ve 20. století navíc vliv i tak zvaná studená válka. Středověk rozhodně není nezajímavý. Ví o tom hodně profesor János M. Bak, který bude mít v Olomouci hlavní přednášku,“ doplnil Antonín Kalous.

Dnes sedmaosmdesátiletý profesor János M. Bak se věnuje popularizaci dějin středověké Evropy. Po maďarské revoluci v roce 1956 odešel do Německa a poté do Kanady. Do Maďarska se vrátil až po roce 1990 a svůj profesní život svázal se Středoevropskou univerzitou. Byl i jedním z několika profesorů, kteří na tamní univerzitě založili katedru středověkých studií. Studovalo na ní i několik pedagogů Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Během mezinárodní konference, která se uskuteční od 31. 3. do 2. 4. vystoupí v Uměleckém centru UP 80 historiků, z nichž 10 jsou posluchači doktorských studijních programů. Konferenci pořádá katedra historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s katedrou historie Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Poprvé se uskutečnila před dvěma lety na Středoevropské univerzitě v Budapešti.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.