Univerzita Palackého je plodná na spisovatele

Profesor Lubomír Machala.
Foto: Pavel Konečný
pátek 22. listopadu 2013, 10:59 - Text: Martina Šaradínová

Univerzita Palackého se může pochlubit celou řadou spisovatelů, kteří na ní v novodobé historii studovali či pracovali. Dokládá to výzkum bohemistů z filozofické fakulty, kteří v rámci projektu Spisovatelé Univerzity Palackého připravili informace o prvních 60 autorech beletristických děl. Zájemci je najdou na webu projektu, na konci roku by měla být k dispozici i tištěná publikace z produkce Vydavatelství UP.

Práce doktorandů a studentů pod vedením literárního vědce Lubomíra Machaly navázala na předchozí bádání, které vyústilo ve vydání knihy Olomoucká poezie a próza po roce 1989. „Uvědomil jsem si, kolik lidí literárně tvůrčích je spojeno s univerzitou. Během dvou let intenzivní práce jsme připravili šest desítek hesel, zajímali jsme se o autory z období od obnovení univerzity až do současnosti,“ uvedl Machala.

Poezie není cizí ani vědcům či výtvarníkům

Heslář obsahuje široké spektrum autorů. Jsou mezi nimi i významné literární osobnosti jako například Alena Nádvorníková, Jan Balabán, Radek Malý, Jan Vrak, Jaromír John či Helena Šmahelová. „Překvapilo mě ale to, kolik akademických pracovníků se dostává do hájemství poezie, což je třeba profesor Josef Tillich či Dušan Šimek. Člověk se nestačil divit, jak široké spektrum lidí tady je a jak široké zájmy mají. Někdy jsou to skutečně osobnosti renesančního charakteru. Potvrdilo se i to, že souznění slova a obrazu je velmi produktivní, takže řadu svých literárních děl mají i výtvarníci,“ objasnil Machala.

Základ hesla každého autora spočívá v jeho biografii, zdůrazněna je vazba na univerzitu. Následuje výklad díla, v některých případech i s detailnější interpretací. Další částí jsou ukázky ohlasů na díla a odkazy na elektronické zdroje.

Informace hledají i lidé ze zahraničí

Informace na webu i v tištěné publikaci jsou nejen významným informačním zdrojem pro uživatele. „Myslím, že se může zasloužit i o rozšíření univerzitního renomé. I když je web zatím jen ve zkušebním provozu, je na něm denně v průměru dvacet návštěv z různých kontinentů,“ prozradil Machala. Na stránce www.spisovatele.upol.cz hodlají bohemisti zveřejňovat i aktuality z literárního dění zejména na filozofické fakultě, publikovat i jiné literárněvědné práce a jednotlivá hesla průběžně aktualizovat.

Ve výzkumu by bohemisté rádi pokračovali. Vytipováno mají již dalších 60 jmen, mezi nimi figurují například Petr Mikeš, Otto František Babler či Bogdan Trojak. Vyřešená ale zatím není finanční stránka bádání, projektu v letošním roce nezískal podporu v grantové soutěži na filozofické fakultě. Do budoucna by Machala rád zpracoval i přehled literárních vědců spjatých s univerzitou, k tomu ale bude zapotřebí širší odborné zázemí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.