Univerzita jako turisticky vyhledávané místo

Françoise Dimsdalová (vpravo) při návštěvě univerzity.
Fotogalerie: Milada Hronová
pondělí 29. září 2014, 08:10 - Text: Milada Hronová

Univerzita Palackého se může stát důležitým bodem v poznávací cestě po Česku, stejně jako se stala pro zhruba dvacet podnikatelů a filantropů ze Švýcarska.

Švýcarské hosty na univerzitě přivítal rektor Jaroslav Miller společně s děkanem filozofické fakulty Jiřím Lachem, vedoucí katedry romanistiky Marií Voždovou a studenty francouzské filologie.

Univerzita chystá nadační fond

„Ve své pracovně a poté ve slavnostním sále jsem se setkal s dřívějšími švýcarskými byznysmeny, kteří jsou dnes zároveň filantropy. Možná jsem tímto i zahájil jednu z dalších činností univerzity, a to diskusi s možnými mecenáši. Univerzita Palackého se chystá zřídit Nadační fond, a pokud se jí něco takového podaří, setkání tohoto typu se stanou další z našich činností,“ vysvětlil Miller.

Frankofonní klientela ze Švýcarska strávila v Olomouci jeden den. Kromě pracovny rektora a rekonstruovaného slavnostního sálu, se zastavila v Parkánových zahradách, Arcibiskupském paláci a v dómě svatého Václava. Program návštěvy sestavila absolventka olomoucké filozofické fakulty a majitelka cestovní kanceláře Blanka Horáková.

První návštěva 

„Jsou to lidé, kteří ve Švýcarsku podnikali, dnes upírají svou pozornost k sociálním zájmům, někteří z nich podporují charitu. O Českou republiku se nezajímají jen z turistického hlediska. I proto se během pobytu setkávají s představiteli politického života, starosty a rektorem,“ přiblížila Horáková.

Rektor, děkan i vedoucí katedry romanistiky švýcarským filantropům minulý týden přiblížili historii univerzity i její současnost. Během setkání se tito turisté zajímali o možnosti studia, studentský život a výuku jazyků.

„V Česku jsem byla kdysi dávno. Během maturitního výletu jsem navštívila pouze Prahu. Olomouc a Univerzita Palackého jsou pro mne naprostými novinkami,“ řekla Olivia de Montmollinová. To bylo typické pro celou skupinu švýcarských návštěvníků. Snad jen Françoise Dimsdalová s manželem, kteří jsou v rodinném vztahu s rodinou Kinských, navštívili Česko již potřetí. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.