Univerzita hostí konferenci o (ne)uplatnitelnosti absolventů

Stanislav Štech a Petr Bilík (zleva) na konferenci Vzdělání a uplatnitelnost.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 29. ledna 2015, 15:24 - Text: Milada Hronová

Přední ekonomové, digitální nomádi hovořící o nových kariérních trendech i akademici se společně se 180 účastníky konference Vzdělání a uplatnitelnost věnují v Konviktu mnoha oblastem ze sféry uplatnitelnosti vysokoškolských absolventů. Řadu dnešních přednášek zítra doplní praktické workshopy.

„Jsme zahlceni informacemi, že je nutné a naprosto nezbytné podporovat především technické a přírodovědné obory, a dá skutečně velkou práci přesvědčit například donátory, že tato masivní politická podpora jednoho segmentu vzdělávání je nesmyslná,“ uvedl na konferenci prorektor Petr Bilík. Podle něj do hodnocení uplatnitelnosti absolventů vysokých škol vstupuje řada faktorů, přičemž nezastupitelné role nesehrává pouze rozdílnost oborů, ale i zasíťovanost jednotlivých regionů, dynamický potenciál, zahraniční kapitál a motivace absolventů. Obecně však nepovažuje za zásadní přikládat ratingům, statistikám či jakýmkoliv procentuálním hodnocením zásadní důraz.

„Chtěla bych být psycholožkou. Studuji druhým rokem a začínám mít pochybnosti o svém uplatnění. Mé pochybnosti umocňuje především to, co slyším kolem, co se dočtu na sociálních sítích. Jsem ráda, že na konferenci slyším, že má obava není na místě,“ uvedla studentka Veronika Kubešová. Hodlá se zúčastnit i workshopů, které nabízejí možnost naučit se psát dobře životopis či to, jak oslovit zaměstnavatele.

Na univerzitě vznikne profesně poradenské centrum

I když mezi lety 2002–2013 trojnásobně vzrostl počet vysokoškolských absolventů, podle prorektora Bilíka stále platí, že vysokoškolské vzdělání, i humanitní i sociálně-vědné, přináší ve smyslu uplatnitelnosti na trhu práce více oproti těm, kteří vysokou školu neabsolvovali.

„Podle statistik z roku 2012 je nezaměstnanost absolventů Univerzity Palackého 6,4 procenta, není nijak vyšší než u jiných vysokých škol v republice. Soukromé školy, které vznikají na základě aktuální poptávky, nevycházejí ze statistik lépe než vysoké školy veřejné,“ dodal Bilík. Ve srovnání uplatnitelnosti absolventů jednotlivých fakult olomoucké univerzity pak jednoznačně vedou absolventi lékařské fakulty a fakulty zdravotnických věd. Třetí příčku obsazují podle prorektora absolventi fakulty tělesné kultury, z osmi fakult vycházejí ze statistik jako nejméně uplatnitelní absolventi přírodovědecké a právnické fakulty.

„Univerzita se chystá zřídit poradenské centrum. V budoucí nízkoprahové kavárně bude fungovat pro studenty individuální i kolektivní poradenství. Firmy si zde budou moci vybírat z našich studentů,“ dodal Bilík. Absolvent podle něj musí mít širší škálu schopností, aby se uplatnil i v jiných oborech.

Bohatý program s praktickým zaměřením

„Chtěla jsem zjistit, zda se vůbec sleduje, jestli se naši absolventi uplatňují v oboru a zjistila jsem, že takové statistiky neexistují. Má poznámka v diskusi dopoledního bloku o doktorandce, která pracuje na letišti v Rakousku, směřovala právě do této sféry. Nemyslím si totiž, že by posluchač, který pět let studuje anglistiku a germanistiku, měl najít uplatnění na letišti. Člověk se ale musí na mnohé dívat asi z širšího pohledu. Nikdo totiž neví, co bude na trhu práce za pět let,“ řekla Sabina Pazderová z katedry anglistiky.

Během dopoledního bloku vystoupil s přednáškou Význam nepraktického vzdělávání pro praxi i Stanislav Štech z Karlovy univerzity. Připomněl zlomový rok 2006, kdy po velkém nárůstu studentů z předchozích let, začaly první hovory o jejich budoucím uplatnění. Ve své řeči zdůraznil základní hodnotu vzdělání a jeho charakter nezištnosti.

„I když nezištnost dnes podléhá ekonomické logice, je dobré vzpomenout na to, že vzdělání nepodléhá logice směny, ale daru. Ani ve snu by nás v roce 1998 nenapadlo, jak obrovské uplatnění budou mít za pár let IT technologie. Dnes stejně tak nevíme, jaká bude struktura hospodářství za pět let,“ prohlásil Štech.

Během dvoudenního setkání zazněly také informace o modulu MBA, který se zaměřuje na zvýšení uplatnitelnosti pomocí propojení psychologických a ekonomických (manažerských) předmětů. Na téma Střet ekonomik, lidí a zbraní hovořil Aleš Michl, o monetární politice v měnícím se ekonomickém prostředí promluvil Jiří Rusnok.

Konference Vzdělání a uplatnitelnost pořádá katedra psychologie a katedra aplikované ekonomie filozofické fakulty. Skončí zítra.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.