Uměnovědné katedry slaví čtvrtstoletí od obnovení

Repro: Žurnál UP
pátek 25. září 2015, 07:30 - Text: Milada Hronová

Společenským setkáním si studenti, absolventi i pedagogové připomenou čtvrtstoletí od obnovení kateder divadelních a filmových studií, dějin umění a muzikologie Univerzity Palackého. Slavnost se uskuteční v sobotu v Konviktu.

„Setkání jsme pojali jako odpolední matiné. Na parkánu postavíme šapitó s barem Vertigo a naplníme jej hudebním programem a performancemi studentů i absolventů. Podkroví u divadelního sálu na toto odpoledne zabydlí olomoucká kavárna Druhý domov, která vytvoří útulnou chill out zónu. Ve filmovém sále promítneme archivní audiovizuální materiál z historie i amatérskou filmovou tvorbu studentů naší katedry,“ řekla Lucie Klevarová z katedry divadelních a filmových studií.

„Sice slavíme pětadvacetileté výročí, je ale důležité připomenout, že uměnověda byla na Univerzitě Palackého už mnohem dřív. Poprvé se tento obor otevřel na univerzitě už v roce 1968. Po sedmi letech, kdy už měl obor různé specializace, však byla uměnověda z politických důvodů zrušena. V Olomouci zůstal pouze obor Výchova vzdělávání dospělých, který studovali především tehdejší straníci,“ uvedl Jiří Štefanides z katedry divadelních a filmových studií.

Vše se podle něj změnilo až po roce 1989, kdy byla založena katedra věd o umění. Tehdy bylo v ročníku asi 20 studentů. Dnes má katedra studentů 370 ve všech ročnících, formách studia a oborech.

Jak Štefanides připomíná, řada absolventů je úspěšná ve svém profesním životě. „Divadlo Tramtárie založili naši absolventi, Kino Metropol vede také naše absolventka. Shodně je to s Divadlem Na cucky. Výrazně jsme se etablovali i v oblasti výzkumu,“ dodal Štefanides. 

Narozeninové matiné pořádají 26. září katedra divadelních a filmových studií, katedra dějin umění a katedra muzikologie. Na organizaci slavnosti se podílí i studentské spolky Pastiche Filmz, StuART a UP AIR. Slavnost začne v 15 hodin přípitkem v atriu Konviktu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.