Týden zápisů ke studiu vrcholí, na přírodovědě bude od září

Zápis ke studiu na filozofické fakultě.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 28. srpna 2015, 07:45 - Text: Pavel Konečný

Tisíce nových studentů se dostavily tento týden k zápisu. Odhadem nastoupí na osmi fakultách do prvních ročníků přes sedm tisíc posluchačů. Tento týden se zapisovali na filozofickou a pedagogickou fakultu, které patří k nejpočetnějším.

V aule právnické fakulty se ke studiu španělštiny a italštiny na filozofické fakultě zapsal i Tadeáš Halbrštát z Králík. „Čekal jsem, že se to zaseká, ale pěkně to odsejpalo,“ pochválil studijní oddělení. Podobně reagovala i Nikol Naňáková, která nastupuje na studium sociologie a andragogiky. „Organizace byla skvělá. Myslím, že jsme dostali hodně informací. Jsem ráda, že už vím, jak si zapsat předměty. Do školy se těším, jsem zvědavá na nové lidi a na nové prostředí,“ řekla Naňáková.

K orientaci pomůže i Kudy kam

K přijetí do studia na filozofické fakultě bylo navrženo 2200 uchazečů, nezapsali se ale všichni. „Na uvolněná místa budou v rámci odvolacího řízení k přijetí navrženi další uchazeči,“ objasnila vedoucí studijního oddělení Pavlína Grigárková. Finální počty přijatých posluchačů bude mít fakulta k dispozici až po 17. září, kdy proběhne náhradní termín zápisů pro uchazeče, kteří neměli v řádném termínu ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.

Podle Grigárkové se letos se k zápisům dostavili většinou uchazeči osobně, zápisů v zastoupení třetí osobou bylo minimálně.  „Jako každý rok se našlo nemálo uchazečů, kteří si zmýlili den nebo hodinu zápisu,“ dodala.

Aby se prváci na univerzitě lépe orientovali, mohou si nechat poradit od starších kolegů. Ti jim nabídli Orientation Days – několikadenní zážitkový a vzdělávací program. Podobně jim může pomoci i brožura Kudy kam, kterou pro nastupující studenty vydává oddělení komunikace.

Štafetu přebere přírodověda

Ještě dnes probíhají zápisy na pedagogickou fakultu. Přijatí uchazeči mají k dispozici 298 kombinací a oborů. „Od úterý jsme tady měli denně až šest skupin,“ potvrdila za studijní oddělení Libuše Lysáková.

Pondělí bude patrně posledním dnem zápisu ke studiu na lékařské fakultě. Nastoupit by měly dvě stovky studentů všeobecného lékařství a osm desítek na zubní lékařství. „Valná většina je již zapsána,“ stvrdila Alina Antošová ze studijního oddělení fakulty.

Od úterka 1. září se maraton zápisů přesune na přírodovědeckou fakultu, která loni přijala přes dva tisíce posluchačů. Mezi prvními se budou zapisovat studenti diskrétní matematiky, bioinformatiky nebo environmentální geologie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.