Týden portugalštiny

Ilustrační foto: Zuzana Burianová
neděle 1. prosince 2013, 10:51 - Text: Pavel Konečný

Až do pátku 6. prosince potrvají Dny lusofonní kultury, které začínají v pondělí. Festival nabídne přednášky českých i zahraničních univerzitních vyučujících z kultury a reálií portugalsky mluvících zemí, kromě Portugalska a Brazílie také Angoly, Mosambiku nebo Kapverdských ostrovů.

„Součástí programu pro širokou veřejnost je promítání filmů v původním znění s anglickými titulky a výstavy nejrůznějšího charakteru,“ uvedla Zuzana Burianová z katedry romanistiky.

Cílem Dnů lusofonní kultury je obohatit studijní program posluchačů olomoucké katedry, ale i dalších oborů, a seznámit širší veřejnost s kulturami zemí, které nepatří k častým turistickým destinacím.

V pondělí 2. prosince bude v 18:00 před katedrou romanistiky zahájena výstava fotografií Jana Budi s názvem Bié 2009 z jeho pobytu v Angole.

V úterý nabídne festival projekci dokumentárního filmu Caminho e atrás de mim caminham as estrelas. Ve filmovém sále Konviktu bude přítomen i brazilský režisér Wiliam Farnesi. Beseda s ním bude simultánně tlumočena do češtiny.

Středeční večer zahrnuje koncert italských, portugalských a jiných písní neapolské zpěvačky a akordeonistky Noriny Liccardo v olomoucké Redutě a v pátek přijde ke slovu milostná poezie. Autorské čtení se odehraje v čajovně Kratochvíle.

Dny lusofonní kultury pravidelně pořádá každý semestr Centrum portugalského jazyka a lusofonní kultury na katedře romanistiky ve spolupráci s Portugalským centrem Institutu Camões v Praze.

Kompletní program je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.