Tvorba Sergeje Paradžanova jako dvoudenní festival

Repro: Žurnál UP
pondělí 13. října 2014, 18:10 - Text: Milada Hronová

Pastiche Filmz promítne v Konviktu čtyři nejslavnější snímky kavkazského režiséra Sergeje Paradžanova. Během dvoudenní přehlídky se rozezvučí i orientální strunný nástroj tar v unikátním koncertu ázerbájdžánského hudebníka.

„Sergej Paradžanov by v těchto dnech slavil devadesáté narozeniny.  Čtyřmi snímky a debatou s filmovými odborníky si chceme jeho tvorbu připomenout,“ uvedla za Pastiche Filmz Nela Klajbanová.

středa 15. 10.

14:00 filmový sál, Stíny zapomenutých předků

18:00 Kaple Božího Těla, koncert Mehbub Šukuroglu

19:30 filmový sál, Barva granátového jablka

čtvrtek 16. 10.

15:00 filmový sál, Legenda o Suramské pevnosti

19:30, filmový sál, Ašik-Kerib

Fanoušci se mohou těšit na film Stíny zapomenutých předků z roku 1964, který je umístěn do prostředí ukrajinských Karpat mezi rusínské etnikum Huculů. Chybět nebude také snímek Barva granátového jablka, který patří k nejslavnějším režisérovým filmům, Legenda o Suramské pevnosti a snímek Ašik-Kerib. 

Přehlídku doprovodí v Kapli Božího Těla koncert ázerbajdžánského Mehbuba Šukorogla, jednoho z nejznámějších hudebníků žánru mugam, při němž hudebník hraje na strunný nástroj tar. Žánrem, který se vyvíjel během několika tisíciletí, má hluboké kořeny v turkické, perské, arabské a indické hudební tradici. V roce 2008 byl mugam uznán UNESCO za nehmotné kulturní dědictví lidstva.

Sovětsko-arménský filmový režisér a scénárista Sergej Paradžanov je považovaný za jednoho z největších géniů kinematografie 20. století. Lidé si jeho výročí narození budou moci připomenout ve středu 15. a ve čtvrtek 16. října ve filmovém sále Konviktu.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.