Tady byli Římané

904 mil do Říma. Výtvarné zpracovaní římského milníku ze Studia Zlamal.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 6. září 2013, 13:30 - Text: Pavel Konečný

Na dohled od neředínských kolejí byl dnes slavnostně odhalen římský milník. Připomíná, že právě v těchto místech dnešní Olomouce ležel ve druhém století římský vojenský tábor. Slavnosti přihlížela také Ivana Koucká z katedry historie.

„V podstatě jsme jen padesát metrů od místa, kde se skutečně nacházel. Ležel na místě dnešního hřbitova a rodinných domků,“ uvedl Marek Kalábek z Archeologického centra Olomouc.

Tábor z let 179–180 archeologové objevili v roce 2001. Podařilo se jim odrýt dvě ze čtyř ramen tábora, o dalších zatím archeologové nevědí, i když je přibližně odhadují. „Kromě příkopu jsme objevili i keramiku a různé součásti výstroje a výzbroje. Barbarští Germáni pobývali v okolí támhle na území dnešního Slavonína,“ ukazoval Kaláb. Odkrytí tábora znamenalo jasný doklad o pobytu Římanů, kteří na našem území zkoušeli založit provincii Markomania.

Neředínský milník je podle Kalábka spíše uměleckou reminiscencí. „Skutečný milník byl kamenný sloup s nápisy. Stálo na něm, kdo jej nechal zhotovit, na jaké cestě byl, odkud kam vedl a v jakých vzdálenostech,“ popsal Kalábek. Pobyt Římanů připomíná i zmínka na nedaleké zastávce hromadné dopravy.

„Už od prvotního nálezu jsem se s touto tematikou snažila seznámit a hned jsem ji zařadila do své výuky. Mám i výběrovou přednášku na téma Významné lokality Panonského limitu ve středoevropském prostoru a jedna kapitola se věnuje polním římským pochodovým táborům,“ uvedla historička Ivana Koucká. Její přednášky si studenti zapisují jako předměty typu B a C. Zpravidla to bývají latiníci nebo studenti historie umění. Stejné téma ale Koucká přednáší i posluchačům Univerzity třetího věku.

„Vzhledem k umístění je expozice střídmější, podstatný důraz při představení nálezů i jejich významu a širších souvislostí ovšem klademe na internetovou prezentaci, pro niž jsme vytvořili speciální webové stránky,“ prohlásil náměstek primátora Jan Holpuch. Atraktivně pojaté webové stránky Římané v Olomouci podle něj propojují druhé a 21. století.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.