Studie: Zprávy nejsou aktuální a zdůrazňují kriminální případy

Zdroj: Katedra žurnalistiky FF UP
čtvrtek 5. března 2015, 12:41 - Text: Milada Hronová

Zhruba čtyři pětiny televizního zpravodajství českých stanic se věnují domácím tématům, nejčastěji pojednávají o kriminálních případech. Necelá polovina zpráv nemá přímý vztah ke dni, kdy je vysílaná. Zjištění přinesl výzkum studentů katedry žurnalistiky.

„Analýzu televizních zpráv, vedenou obecnou otázkou Jak vypadá současné české televizní zpravodajství?, provedli studenti prostřednictvím volitelného kurzu Výzkumný seminář. Poukázali v ní na zajímavé rysy současného českého televizního zpravodajství i na praktické využití mediálních studií,“ uvedla doktorandka katedry žurnalistiky Zdenka Burešová.

Více něž třetina neaktuálních zpráv

Podle Burešové, která studentský výzkum vedla, posluchači žurnalistiky zkoumali obecné charakteristiky tří hlavních českých zpravodajských relací – Událostí České televize, Televizních novin TV Nova a Zpráv FTV Prima. Hledali jejich shodné rysy i rozdíly a zaměřili se i na tematickou agendu relací, používání upoutávek, aktuálnost zpráv, práci s hudebním podkresem nebo na témata, která jednotlivé stanice nejčastěji zmiňují coby nejdůležitější zprávy dne v úvodních headlinech.

Z nejzajímavějších poznatků, které analýza přinesla, lze zdůraznit, že zhruba čtyřicet procent analyzovaných zpráv všech tří stanic nemělo přímý vztah ke dni vysílání. To svědčí o faktu, že zpravodajskou relaci je potřeba naplnit i v případě, že se v daný den nestalo dost „zajímavých“ událostí, které s konkrétním dnem souvisí jen velmi volně.

Poměrně překvapivé bylo pro výzkumníky i tematické složení zpráv na Primě.  Ty více než padesáti procenty tvoří pouze zprávy, věnované kriminalitě a nehodám a upoutávky na další pořady a VIP či Krimi zprávy.

Nejvíce zahraničí v České televizi

Předvídatelně naopak dopadla analýza Událostí České televize, která se výrazně více než komerční stanice věnovala zahraničním událostem a zprávám z oblasti české politické scény, ekonomiky i mezinárodního dění.

„Zjištění studentů sice každý divák televizních zpráv intuitivně tušil, bylo však zajímavé poslechnout si je uceleně a s doplněním příkladů. Svou analýzou a prezentací ukázali studenti sobě i ostatním spolužákům možnost praktického uplatnění v oboru mediálních studií, neboť analýzy tohoto typu si pravidelně nechává zpracovat hned několik českých televizních stanic,“ podotkla Burešová.

Studenti od 1. do 30. září loňského roku podstoupili metodě obsahové analýzy devadesát zpravodajských relací. Práci na analýze a zpracování výsledků věnovali řadu hodin nad rámec času stráveného v učebně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.