Studentská benefice: měsíční strava pro šedesátku psů

Ředitelka útulku Hana Dědochová převzala včera večer výtěžek benefice, šek na 14 814 korun.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 28. listopadu 2014, 08:20 - Text: Milada Hronová

S jediným účelem – pomoc psímu útulku v Neředíně – uspořádali studenti zkraje listopadu benefiční výstavu maleb, kreseb a fotografií v Konviktu. Už při vernisáži projevilo zájem o tato díla asi 160 lidí, z nichž je někteří i vydražili. Utržených necelých 15 tisíc korun už putuje na místo určení v podobě potravy.  

 „Mám radost. Každá koruna je pro útulek dobrá. Asi šedesátka psů, kteří jsou nyní v útulku, dostane díky těmto financím kvalitní krmivo. Vydrží jim zhruba na měsíc,“ řekla ředitelka neředínského útulku Hana Dědochová. Připustila, že prostřednictvím umění získal olomoucký útulek finance poprvé. Tamní psi jsou z větší části dotováni většinou díky zákonu a drobným dárcům.

600 psů ročně

Většina psů je odchycena orgány města či okolních obcí. Umístění v útulku včetně stravy pak jde na jejich vrub. „Bývaly i dny, kdy byla v útulku umístěna až stovka psů. Současných šedesát není extrémně vysoké číslo,“ dodala Dědochová.

Během roku přijme neředínský útulek kolem 600 psů, naštěstí si podle Dědochové lidé psy z útulku i často pořizují. Nejbližší podobné, avšak mnohem menší zařízení je v Přerově a v Čechách pod Kosířem.

Nejdráž se prodala kočka

Benefiční expozici prací studentů Univerzity Palackého tvořilo 26 artefaktů.  Všechny vznikly díky inspiraci přímo v útulku.  Někteří studenti se inspirovali fotografiemi, které jsou zveřejněny na jeho webu. S ideou umění má sílu i pomáhat vytvořili studenti díla bez nároku na jakýkoliv honorář. Vydražena byla při vernisáži, přičemž vyvolávací cena pro každé z nich činila 50 korun. Nejdráž se prodala koláž Petry Bolkové s kočkou Natali. Za 1750 korun si ji koupila studentka Skarlet Křížová, která chtěla tento obraz do svého pokoje.

Možná zase za rok

S myšlenkou pomoci touto cestou psům v neředínském útulku přišla Gabriela Kodysová ze studentského spolku StuArt.

„Vždy jsem obdivovala lidi, kteří si vezmou psa z útulku. S výsledkem akce jsem spokojena, podařilo se nám shromáždit finance na dobrou věc,“ prohlásila studentka dějin výtvarného umění a zároveň majitelka výmarského ohaře.

Spolek StuArt, který benefici organizoval, její reprízu neměl v plánu. „Rádi bychom pořádali různorodé akce a naši činnost tak neustále rozvíjeli. Vzhledem k tomu, že se však benefice setkala s kladnými ohlasy, možná se k něčemu podobnému vrátíme zase za rok,“ prohlásila Kodysová.

Akci uspořádal studentský spolek StuArt, jehož cílem je hájit zájmy studentů a přispívat k podněcování, rozvoji a ovlivňování vzdělání a kulturního života na katedře dějin umění.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.