Studenti filozofické fakulty se skvěle zhostili role diplomatů

Studenti katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v New Yorku ukázali, že patří k nejlepším.
Foto:archiv KPES
sobota 16. dubna 2016, 07:15 - Text: Milada Hronová

Tereza Friedrichová, Zuzana Palušáková, Ondřej Doležel a Petra Bezděková, posluchači katedry politologie a evropských studií reprezentovali Univerzitu Palackého v New Yorku. Na prestižní soutěži, simulující jednání Organizace spojených národů, získali společně se studenty partnerské univerzity Valdosta State University prestižní třetí místo, Honorable Mention Delegation. Další dvě ceny přivezli za nejlepší výzkumné eseje.

„Účast v této soutěži je pro mě především výborná zkušenost. Ukázala mi, jak se politologie a evropská studia dají využít v praxi. Naučila mě diplomaticky reagovat, hledat kompromis,“ řekla Zuzana Palušáková, studentka třetího ročníku politologie a evropských studií. V konkurenci tří tisíc studentů z celého světa se posluchači Univerzity Palackého řadí mezi patnáct procent nejlepších. V tvrdém diplomatickém vyjednávání lobbovali za Litvu.

„Máme velkou radost. Kromě Honorable Mention Delegation jsme získali také dva Posision Paper Award, tedy pozitivní hodnocení za to, jak jsme se na konferenci připravili. Bylo to sice vše náročné, ale během konference jsem už tak velký stres nevnímala,“ doplnila Tereza Friedrichová z druhého ročníku téže katedry.

Konference Model OSN je jedna z globálních simulací reálného jednání Organizace spojených národů. Pravidelně se koná v New Yorku a Washingtonu. Trvá pět dní a účastní se jí asi pět tisíc studentů, z nichž větší část tvoří Američané. Existuje i evropský Model OSN, s jehož tradicí pořadatelé začali v roce 2010.

„K účasti v soutěži se snažíme vždy vybrat studenty, kteří umí dobře napsat zvolený esej, umí komunikovat a dokážou reprezentovat. Musí být schopni potlačit emoce a diplomaticky vyjednávat. Je to velký konkurenční boj, je potřeba zaujmout, neztratit se v davu,“ řekla jejich pedagožka Ivana Častulíková. Podle ní je Univerzita Palackého jedinou českou univerzitou, která se tohoto prestižního mítinku účastní a také jedinou školou, která Model OSN prostřednictvím kurzu i vyučuje. 

Mezinárodní konference simulující reálné jednání Organizace spojených národů se Univerzita Palackého účastní osm let, především díky spolupráci s americkou Valdosta State University. Právě její studenti i letos tvořili zbylou část dvanáctičlenné delegace. Pravidelně mítink připravuje a z velké části i sponzoruje americká nevládní National Collegiate Conference Association. V sídle OSN, New Yorku, se koná vždy na jaře, v různých zemích světa pak nepravidelně. V Evropě se uskutečnila poprvé v roce 2010, a to v Olomouci. Podruhé ji Filozofická fakulta Univerzity Palackého zorganizovala na konci loňského listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.