Studenti filozofické fakulty hodnotí kvalitu výuky

Foto: SXC.HU
pondělí 6. června 2016, 13:55 - Text: Milada Hronová

Třináct procent posluchačů filozofické fakulty se v zimním semestru účastnilo hodnocení vyučovaných předmětů. Kromě studentských odpovědí fakulta zaregistrovala na 1400 komentářů. Výsledky evaluace letního semestru budou zveřejněny v září.

V souvislosti s chystanou změnou zákona o vysokých školách se Univerzita Palackého připravuje k tomu, aby dosáhla na tzv. institucionální akreditaci. Díky ní si sama bude moci udržovat akreditace svých programů. Jedním ze zásadních parametrů, který však k této aktivitě potřebuje, je zpětná vazba o kvalitě výuky.  

„Hodnocením kvality výukového procesu se zabýváme dlouhodobě. Byli jsme na univerzitě jedni z prvních, kteří jsme zavedli evaluaci předmětu na celé fakultě prostřednictvím informačního systému STAG. Naše metodická skupina se už od roku 2014 pravidelně věnuje jednotnému procesu hodnocení kvality výuky napříč fakultou. Aktuálně pro hodnocení předmětu využíváme informační systém EDIS. Více reflektuje požadavky on-line technologií, například možnost hodnocení prostřednictvím chytrého telefonu,“ řekla Klára Seitlová, proděkanka pro studijní a sociální záležitosti. I když je účast studentů na evaluaci výuky letního semestru zatím nízká, už dnes podle proděkanky jistou výpovědní hodnotu má.

„Na jakékoliv závěry je však brzy. Termín pro hodnocení kvality výuky za uplynulé období totiž vyprší až 31. srpna,“ dodala Klára Seitlová. Posluchači mohou hodnotit všechny předměty vyučované v letním semestru a už nyní je podle proděkanky patrné, že některé z 22 kateder budou mít návratnost dotazníků mnohem vyšší než jiné.

„Evaluace není povinná, proto si odpovědí a zejména i slovních vyjádření velmi ceníme. Studenti nám v nich totiž šířeji popisují, čeho si na pedagozích a vyučovaných předmětech považují nebo naopak,“ dodala Klára Seitlová. Připustila, že připravený dotazník za letní semestr, který hodnotil kvalitu výuky prostřednictvím pěti otázek, bude v příštím období pravděpodobně o další otázky doplněn. V budoucnu by se vedle zpětné vazby určené pedagogovi mohla evaluace stát jedním ze způsobů, jak fakulta bude sledovat dlouhodobý pedagogický výkon vyučujícího.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.