Studenti a pedagogové jeden den pomáhali v zoologické zahradě

Dobrovolníci katedry aplikované ekonomie.
Foto: Stanislav Heloňa
neděle 31. května 2015, 09:07 - Text: Milada Hronová

Třicet studentů a pedagogů katedry aplikované ekonomie se zapojilo do mezinárodního dne firemního dobrovolnictví Give & Gain 2015. Pracovali v Zoologické zahradě Olomouc.

„Chtěla jsem něco dobrého udělat, chtěla jsem se seznámit s dalšími lidmi a lépe poznat své přednášející,“ shrnula své motivy studentka aplikované ekonomie Vendula Hejnová. Po absolutoriu by se ráda věnovala personalistice a lidským zdrojům.

„Tahali jsme větve, nosili dřevo z lesa, hrabali trávu a ošetřovali zeleň v lesní školce. A přestože se jednalo o ryze manuální práci, myslím, že jsme si den užili. Mám pocit relaxace, atmosféra mezi studenty i kolegy byla úžasná. Věřím, že se příští rok do zoo vrátíme,“ řekla odborná asistentka Pavla Slavíčková.

Dobrovolnictví patří podle Slavíčkové mezi klíčové faktory, které zaměstnavatelé dnes u absolventů vyhledávají. A smysl této činnosti spočívá především v tom, že posiluje v účastnících občanskou sounáležitost, odpovědnost a solidaritu, která nemusí být vždy v kontrastu s jejich osobními či profesními cíli. 

„Dobrovolnictví probouzí v lidech potřebu pomáhat svému okolí, a to i jinou formou než finančním obnosem. Našim cílem bylo dát studentům možnost se s dobrovolnickou prací seznámit a ukázat jim, že lze pomáhat a zároveň se bavit i relaxovat,“ zdůraznila Slavíčková.

Cílem dobrovolnického dne Give & Gain 2015 byla pomoc při řešení zásadních komunitních otázek a zlepšení kvality života v místech, v nichž firmy a společnosti působí.

„To nejcennější, co můžeme svému okolí dát, je náš čas a energie. Možností jak a kde pomáhat je pak celá řada. I když podpora dobrovolnictví zatím není na vysokých školách zcela běžná. V příštím roce chceme nabídnout možnost zapojit se do tohoto projektu i dalším katedrám a fakultám,“ dodala Slavíčková.   

V Česku se uskutečnil popáté a organizovala jej společnost Byznys pro společnost. Zúčastnilo se jej víc než 900 dobrovolníků ze 34 českých a nadnárodních společností, samospráv i vysokých škol. Univerzita Palackého byla podle Slavíčkové jediná, která se letos do dne firemního dobrovolnictví zapojila.

Zakladatelem celosvětové akce Give & Gain Day je britská organizace Business in the Community, v Česku o ni pečuje Byznys pro společnost. Na celém světě se do projektu zapojilo 32 zemí a téměř 30 tisíc dobrovolníků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.